Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
meteor
Odpowiedzi: 189
Wyświetleń: 83713
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-09-25, 08:44 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
Pauliśka93 napisał/a: | Miałam od dłuższego czasu problem z zalogowaniem tutaj... |
Ja też miałem problemy z zalogowaniem.
Oby tak dalej, chodzi oczywiście o wyniki. |
meteor
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-01-21, 15:04 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
Oby, same takie pozytywne wiadomości. |
meteor
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-09-19, 18:44 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
Pauliśka, głowa do góry, na wadze jeszcze zdążysz przybrać.
Z każdym dniem będzie coraz lepiej, wytrzymasz, musisz wytrzymać. |
meteor
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-08-11, 15:59 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
Rozumie Cię, czytając zakres operacji, sam się przeraziłem.
Współczuję i życzę powodzenia. |
meteor
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-05-26, 10:18 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
Czyli jest dla mnie nadzieja.
Chociaż trochę tego nie rozumie, przecież CyberKnif jest urządzeniem bardziej precyzyjnym niż radioterapia standardowa, można naświetlać tylko chore miejsce.
Więc zdrowe tkanki będą mniej obciążone, niezależnie od wielkości guza, chyba? |
meteor
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-05-26, 08:37 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
Pauliśka93 napisał/a: | Meteor, a jaką miałeś dawkę naświetlań? |
1. Radioterapia na obszar nosogardła z objęciem nacieku oraz węzła II strona lewa do dawki całkowitej
70 Gy w 35 frakcjach.
2. Radioterapia elektywna na układ chłonny grupy II-V obustronnie do dawki 50 Gy. |
meteor
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-05-24, 17:39 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
To ciekawe, ja też miałem naświetlanie dużą dawką.
Prawdopodobnie, aż za dużą, ponieważ prof. dr hab. n. med. Krzysztof Składowski podczas obchodu spytał się lekarza prowadzącego, dlaczego mam tak dużą dawkę.
Lekarz powiedział, że zmniejszymy, czego w końcu nie zrobił i przeszedłem wszystkie cykle naświetlania.
A ponieważ mam podejrzenie wznowy, lekarz podczas kontroli powiedział, że jeżeli wznowa się potwierdzi ( oby nie ), będę naświetlany CyberKnif-em.
No, chyba, że lekarz nie zna mojej dawki naświetlań, to zmienia postać rzeczy. |
meteor
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-05-24, 17:20 Temat: Rak nosogardła - problem z zębami po radioterapii |
A CyberKnife ? |
|