1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak krtani |
missy
Odpowiedzi: 353
Wyświetleń: 87274
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-13, 09:21 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Ogromnie mi przykro...
Szczere wyrazy współczucia. Dużo sił Wam życzę. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-12, 16:23 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Jeżeli czujesz, że opieka nad mamą w domu jest dla Ciebie i dla Twojej siostry kompletnie niemożliwa, że po prostu nie jesteście w stanie się tego podjąć, że się boicie - to ewentualnie można myśleć o oddziale paliatywnym, ale bez żadnych inwazyjnych zabiegów typu PEG.
Zresztą nie podejrzewam aby chirurg chciał zakładać PEG u osoby w tak złym stanie.
Twoje obawy są zrozumiałe, zawsze wszyscy chcemy zrobić dla naszych chorych absolutnie wszystko co możliwe. I dlatego tak trudno jest przestawić się na myślenie, że czasem lepiej jest robić mniej. Że lepiej być przy chorym i mu towarzyszyć a nie na siłę próbować przywracać mu siły, które i tak nie wrócą.
W domu właśnie można towarzyszyć, być obok. W szpitalu teraz to niemożliwe. Nie posiedzisz przy mamie, nie potrzymasz za rękę.
Jeżeli pielęgniarka ma Was odwiedzać i kontakt z lek.rodzinnym jest niezły to może ta pomoc będzie wystarczająca. Porozmawiajcie z pielęgniarką o najprostszej pielęgnacji, o zabezpieczaniu warg i języka i innych sprawach, które jeszcze Was męczą.
Spokojny sen to znak, że mama nie cierpi z powodu bólu, oby tak pozostało.
Piszesz, że chcesz wszystkiego dopełnić - jeśli mama jest osobą wierzącą i uważasz, że chciałaby tego to możesz także zadbać o wizytę księdza.
[ Dodano: 2021-04-12, 18:45 ]
Odbierz pw, proszę. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-12, 13:12 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Tak, z założenia Gliwice nie obejmują innych rejonów bo sami mają po prostu bardzo dużo pacjentów i dlatego dostałeś taką odpowiedź, że regularna opieka nie jest u nich możliwa.
Ale sytuacje wyjątkowe wymagają wyjątkowych reakcji i innego działania.
Pani w trakcie rozmowy była ogromnie życzliwa, rozumiała powagę sytuacji i bardzo starała się mi coś podpowiedzieć.
Najważniejsze by mamę odwiedził lek np. rodzinny jeśli Wasze HD za nic nie da rady się pojawić i ustalił ile tych kroplówek ma być, żeby nie zaszkodzić.
Poza tym jeśli mama śpi to nie należy tego stanu zakłócać.
Na stronie Gliwic jest też tel. komórkowy do HD ( 24h).
Bardzo ciepło Was myślę. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-12, 11:48 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Rozmawiałam z Hospicjum w Gliwicach, tel. 32 231 04 02
Pani zdecydowanie powiedziała, że w pierwszej kolejności należy nadal dzwonić i próbować uzyskać pomoc w hosp. w Zabrzu.
A póki co chorą powinien zająć się lek.rodzinny - osobiście, nie teleporada.
Jeśli nic się tutaj nie uda załatwić to możesz wyciągnąć skierowanie mamy z Waszego hospicjum i dostarczyć je do Gliwic ( Zespół Domowej Opieki Paliatywnej). Obejmą opieką, ale też nie natychmiast.
Może sam zadzwoń pod nr, który podałam wcześniej i porozmawiaj z panią, sądzę, że wiele Ci jest w stanie wyjaśnić, również w kwestii zbyt dużej ilości kroplówek. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-12, 11:00 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Agnieszka88 i mVeltan napisali Ci bardzo ważne i mądre słowa.
Pomyśl razem siostrą czy jest coś co chcecie mamie powiedzieć - dobrze wykorzystane chwile są na wagę złota.
Ze spraw tzw.urzędowych podpowiem Ci, że jeśli Ty lub siostra potrzebujecie to macie prawo do zwolnienia z pracy - L4 do opieki nad członkiem rodziny, łącznie można wziąć 14 dni roboczych. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-12, 07:21 Temat: Rak krtani |
sebaele,
U mamy chęć jedzenia wyłączyła się jakiś czas temu, to bardzo częste na ostatnim etapie życia. Organizm nie funkcjonuje normalnie, mama nie chodzi, nie rusza się. Wyłącznie śpi - widać, że ograniczona jest jakakolwiek aktywność i dlatego nie ma już takiego zapotrzebowania na jedzenie jak wcześniej.
Ja rozumiem, że obawiasz się zagłodzenia mamy - i dlatego koniecznie musi Ci to wyjaśnić lekarz na wizycie domowej. Chorzy umierający nie trawią już pokarmów, nie przyswajają nic.
Czasami jest wskazane podawanie niewielkich ilości płynów podskórnie, przez motylek.
Ale o konkretnym sposobie postępowania może decydować wyłącznie lekarz.
[ Dodano: 2021-04-12, 08:54 ]
sebaele napisał/a: | Pielęgniarka będzie rano to zaraz jej powiem abym chciał prosić aby lekarz odwiedził mamę i ewentualnie ją zbadał ale sądzę że pielęgniarka swoje powie i tyle. |
Masz absolutne prawo żądać wizyty lekarskiej. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-11, 22:41 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Nie jestem lekarzem. Ale wszystko co piszesz jest dosyć kompletnym i wyraźnym obrazem procesu umierania.
Wiem, że chcesz to widzieć inaczej.
Bardzo Cię proszę, zadzwoń koniecznie jutro do lekarza rodzinnego i opowiedz mu dokładnie jaki jest stan mamy, że ciągle się pogarsza, że kontakt z nią jest w zasadzie żaden. Zapytaj o sens podawania kroplówek.
Ale przede wszystkim poproś o szybką wizytę domową bo przecież nadal nie macie hospicjum i w takiej sytuacji to lekarz rodzinny ma się zająć swoim pacjentem.
Wargi zwilżaj i posmaruj czymś delikatnym do ust, może być zwykła gliceryna. Język też nią można smarować.
Trzymaj się. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-10, 23:10 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Pozwól mamie spać.
Myślę o Was ciągle. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-10, 21:39 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Spokojnie z tą kwarantanną, to jest tylko konsekwencja zgłoszenia mamy przez lekarza rodzinnego do wykonania testu:
Cytat: | 2) kwarantanna nakładana „automatycznie” w systemie EWP w dniu otrzymania skierowania na test – trwa do chwili uzyskania wyniku ujemnego, ale nie dłużej niż 10 dni. |
https://www.gov.pl/web/ko...-o-kwarantannie
Nie ma tu nic dziwnego ani podejrzanego, normalna kontrola nad zgłoszeniami do testów.
Swoją drogą był ktoś dzisiaj i dał radę zrobić wymaz u mamy?
Czy mama jest dzisiaj bardziej senna? Czy oddycha normalnie, tak jak wcześniej? Czy sygnalizuje jakoś, że coś ją boli?
Zwilżaj mamie usta, często. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-10, 14:17 Temat: Rak krtani |
sebaele, piszesz, że
Cytat: | Naprawdę nie wiem co się tam w jamie dzieje |
Nie musisz dokładnie wiedzieć. Ale w tomografii z marca były opisane duże guzy/nacieki nowotworowe w całej dolnej części jamy ustnej ( tzw.dno jamy ustnej), w części języka i w gardle aż do miejsca gdzie jest rurka. Tam jest jedna wielka blokada, obrzęk i stan zapalny, który bez antybiotyku jest teraz jeszcze większy. I to pewnie jest jedna z przyczyn powstawania tego przykrego zapachu.
Cytat: | Najgorsze jest to że mama nie chce inaczej leżeć tylko na plecach, a gdy usiądzie z pomocą to nawet nie potrafi poruszać głową . |
Jeżeli mama chce leżeć w jakiejś pozycji to po co to zmieniać? Nie zmuszajcie jej do czegoś czego nie chce, przecież teraz liczy sie tylko jej spokój.
Cały czas mam nadzieję, że przyjedzie do Was w końcu jakiś lekarz i powie co robić a czego absolutnie nie.
Czy Ty jesteś z tym wszystkim sam, sam próbujesz się zajmować mamą czy ktoś Ci pomaga? |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-09, 23:04 Temat: Rak krtani |
Dokładnie, osłabienie jest spowodowane chorobą. Człowiek głodny i spragniony dopomina się o jedzenie i picie. A mama od pewnego czasu tego nie robi, najwyraźniej jej organizm już nie odczuwa takich potrzeb.
Wiem, że jakiś tydzień temu pisaliśmy o PEG i nawodnieniu, ale wtedy twierdziłeś, że mama jeszcze bierze i przełyka leki.
A potem nagle coś się „popsuło” - to bardzo częsta sytuacja w chorobie nowotworowej. Chory nagle przestaje robić wiele rzeczy.
Stan mamy wg Twojego opisu jest tak zły, że trudno mi sobie wyobrazić robienie gastroskopii w celu założenia PEG. A trzeba najpierw włożyć endoskop przez przełyk do żoładka. Nie wiem zresztą czy obecnie da się to technicznie wykonać skoro obrzęk jest tak ogromny - można podejrzewać, że blokada przełyku przez nowotwór jest teraz znacznie większa.
[ Dodano: 2021-04-10, 00:07 ]
Cytat: | lecz ja tak nie widzę aby było coś nie tak, |
Myślę, że tak naprawdę to dobrze wiesz ile rzeczy jest nie tak.
Mama nie wyzdrowieje, nie ma szans na zatrzymanie choroby. Pytanie czy uda się mamie zapewnić względny spokój. |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-09, 17:23 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Bardzo mnie martwi, że nie było lekarza - będę się upierać, że telefoniczna relacja pielęgniarki na temat stanu mamy to za mało.
W sytuacji gdy pacjent nie jest jeszcze objęty opieką hospicyjną lek.rodzinny powinien zająć się takim chorym, obejrzeć, zbadać, zlecić ewentualnie podstawowe badanie krwi i wtedy decydować jakie leki podać.
sebaele, czy mama w ogóle się budzi w ciągu dnia? |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-08, 21:28 Temat: Rak krtani |
A jak oddawanie moczu, zupełnie już ustało?
Czy obrzęk jest tylko na twarzy, na głowie czy nogi też puchną ( stopy, kostki)? |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-08, 20:36 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Czy mamę widziała tylko pielęgniarka czy lekarz też był i badał?
A jak teraz po kroplówce czuje się mama? Jest bardziej przytomna, ma więcej siły, daje radę wstać z łóżka? |
missy
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2021-04-07, 22:19 Temat: Rak krtani |
sebaele,
Przeczytaj, proszę, wcześniejszy post mVeltan’a i mój. |
|
|