Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jajnika |
nana1
Odpowiedzi: 354
Wyświetleń: 106141
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-08-09, 09:51 Temat: Rak jajnika |
Nutko, najszczersze wyrazy współczucia[*]. Mama niech spoczywa w pokoju... |
nana1
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-12-12, 20:06 Temat: Rak jajnika |
Nutko, to prawda, co napisała Marzena. Jeżeli w wyniku chemioterapii nastąpiła stabilizacja choroby w obrazie TK, to nie ma wskazań do podawania następnej chemii, mimo tego, iż marker nie mieści się w normie. Rozumiem też Twoje obawy, że bez chemii choroba znowu zacznie "hulać". Pewnie tak będzie, za jakiś czas. Porozmawiajcie z lekarzem o hormonoterapii. Niektórym pacjentkom przy stabilizacji i podaniu hormonoterapii udaje się utrzymać w ryzach rozwój choroby nawet przez rok, pod warunkiem, oczywiście, że hormonoterapia zadziała.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: missy: 2017-12-12, 20:55 ]
nana1,
To, co prawda piękne imię, ale nie jestem Marzena
|
nana1
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-07-25, 17:14 Temat: Rak jajnika |
Badanie na mutację genów BRCA1 i BRCA2 robi się z krwi. Bardziej dokładne badania są na podstawie próbek guza, ale w Polsce jeszcze się chyba nie wykonuje. |
nana1
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-07-11, 15:25 Temat: Rak jajnika |
Nutko, obawiam się, że przy wodobrzuszu same leki moczopędne niewiele pomogą. One są dobre przy zatrzymaniach wody w organizmie, obrzękach. Prawdopodobnie jednak bez odbarczania się nie obejdzie. To, co jeszcze zostanie między pętlami jelitowymi, może być wysuszone chemią, o ile będzie podana szybko i, oczywiście, zadziała.
Przed odbarczaniem nie ma specjalnej diety. Wiem, bo moja mama miała odbarczanie kilkakrotnie. Może twoją mamę szykują jeszcze do jakiegoś badania i stąd ta dieta? |
nana1
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-07-09, 16:22 Temat: Rak jajnika |
Prawdopodobnie wyszły nieprawidłowe parametry nerkowe. |
nana1
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-07-08, 18:11 Temat: Rak jajnika |
Większość chorych na raka jajnika przed operacją miała większe lub mniejsze wodobrzusze i to jest normalne. Wystąpienie wodobrzusza po wznowie świadczy o szybkiej progresji choroby i rokowania są raczej niepomyślne. Odbarczanie przynosi chorej ulgę, ale efekt jest krótkotrwały. |
nana1
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-05-10, 21:21 Temat: Rak jajnika |
Niestety, tak. Oprócz chemii dootrzewnowej po tygodniu podają dodatkowo jeszcze chemię dożylną. Nie wiem jak to wygląda w innych ośrodkach, ale u nas dootrzewnowo podają wyłącznie Cisplatynę, a to jest najcięższa ze wszystkich cytostatyków stosowanych w raku jajnika.
[ Dodano: 2017-05-10, 22:34 ]
Wydaje mi się, że najlepiej byłoby tu nic nie kombinować, tylko powtórzyć ten sam schemat chemioterapii, co w I rzucie. Jest to możliwe, bo chyba upłynęło więcej czasu niż 6 miesięcy od ostatniego podania chemii (nie Avastinu)? Skoro zmiany nie są duże, to jest szansa, że Carboplatyna sobie z nimi poradzi. Może Carboplatyna + Gemzar? |
nana1
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-05-10, 19:06 Temat: Rak jajnika |
Wydaje mi się, że lekarka miała na myśli chemię dootrzewnową, a nie HIPEC (dootrzewnowa chemia perfuzyjna w hipertermii). HIPEC z pewnością nie wchodzi tu w grę ze względu na wiek pacjentki i stan fizyczny, ale chemia dootrzewnowa być może tak. |
|