Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
onszula
Odpowiedzi: 61
Wyświetleń: 36286
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-10, 20:30 Temat: Wróciłam |
Witam i pozdrawiam wszystkich znajomych i nowych forumowiczów a zwłaszcza @Justynawwy koleżankę, którą dotknął też rak płasko-nabłonkowy,wróciłam wzmocniona psychicznie nie łatwą drogą życiową, ale jestem i ciesze się z ze mam córkę przy sobie i z każdego następnego dnia danego mi przeżyć i marzyć o lepszym jutrze
Pozdrawiam Administratora i lekarzy oraz cała familię tego forum.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2015-03-10, 20:51 ]
O, witaj, miło widzieć Cię po tak długim czasie w dobrym zdrowiu.
[ Dodano: 2015-03-10, 21:39 ]
Dzięki za ponownie przyjęcie mnie do grona znajomych forum |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-08-20, 07:15 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
JaInka napisał/a: | Witaj, Onszula - naprawdę serdecznie Cię wspominam. Jak Ci się teraz żyje? Jak córka? Jak Twoje sprawy.
Pozdrawiam |
Witam
Sprawy w toku i są bardzo zagmatwane, ale daję radę, córka powoli oswaja się z sytuacją iż zostałyśmy same w tak dużym mieszkaniu gdzie czuć pustkę tego kogoś bardzo bliskiego.
Pilnuje mnie na każdym kroku boi się żebym ja jej jeszcze nie zniknęła, zasypia wówczas kiedy ja się położę spać
A, tak to powoli życie moje wraca do normalności.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia. |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-08-17, 13:21 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Witam
Staram się pozbierać po tym nieszczęściu, nie zaglądałam tu, ponieważ mam tyle spraw do załatwienia zwłaszcza spadkowych i musiałam ubezwłasnowolnić córkę, aby móc korzystać z renty po mężu, której nie dostawałam przez ponad 4 miesiące do puki nie przesłałam papierka do krusu, że sprawa jest w toku, teraz córka jest już ubezwłasnowolniona całkowicie i przynajmniej to mam z głowy.
Teraz prowadzę sprawy spadkowe i to dwie, ponieważ mąż nie dożył spadku po rodzicach,a w między czasie po jego śmierci 2 miesiące później pochowałam jego ostatniego brata kawalera nie miał nikogo bliższego niż ja.
Jak ten czas leci..... zaraz będzie rok jak męża już nie ma wśród nas,a ja ciągle mam przed oczami te wyjazdy na chemioterapię i opiekę.
Pozdrawiam. |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-11-11, 08:40 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
MaFi napisał/a: | Witam.
Prosze także przyjąć moje kondolencje.[*]
Wyrazy szacunku dla Pani. |
Dziękuję. |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-11-10, 20:40 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Richelieu napisał/a: | Moje serdeczne współczucie i ukłony dla Pani. |
Dziękuję bardzo
Richelieu napisał/a: | Wielki szacunek dla Tych, co dźwigają takie ciężary |
Zwłaszcza dla tych chorych,którzy zmagają się z tą okropną chorobą i oczywiście dla wszystkich tych biorących udział w tej walce bardzo nie równej
cleo33 napisał/a: | prosze przyjac moje kondolencje |
Dziękuję |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-11-04, 15:09 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Dziękuję jeszcze raz wszystkim za otuchę i kondolencje.
Do końca błam z córką przy mężu jak umierał i powiedziałam moim dzieciom, że gdyby mnie to spotkało, mają mnie oddać do hospicjum..... śmierć w domu i patrzenie na konającego człowieka, który i tak już nie reaguje na głosy jest okropne i nie do opisania. Ponadto byłyśmy tylko z córką same mąż zmarł przed północą a zgon na piśmie dopiero dostaliśmy rano po ósmej, była to dla nas najkoszmarniejsza noc w całym moim i jej życiu.
Na przyszłość chcę im tego oszczędzić gdyby stało się ze mną podobnie.
Mąż i tak już od tygodnia nie rozmawiał z nami...... własnej córki nie poznał, więc nie wiem czy jest sens wciągać dzieci kosztem ich zdrowia i rezygnacji z pracy o którą i tak bardzo ciężko.
Pozdrawiam wszystkich tych, którzy to przeszli i przechodzą ja wiem, że na forum fajnie się pisze,ale życie pokazuje całkiem co innego. |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-11-01, 08:35 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy postaram się w wolnej chwili wesprzeć duchowo wszystkich tych, których, ta okropna choroba dotknęła.
To zdjęcie zrobione przed jego 70 urodzinami laurki od wnuków. |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-31, 21:10 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Wczoraj po ciężkim dniu i nocy mój mąż zmarł o godzinie dwudziestej trzeciej minut czterdzieści pięć w domu...... obie z córką byłyśmy przy nim do końca.
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
zostaną po nich buty i telefon głuchy
tylko co nieważne jak krowa się wlecze
najważniejsze tak prędkie że nagle się staje
potem cisza normalna więc całkiem nieznośna
jak czystość urodzona najprościej z rozpaczy
kiedy myślimy o kimś zostając bez niego
Nie bądź pewny że czas masz bo pewność niepewna
zabiera nam wrażliwość tak jak każde szczęście
przychodzi jednocześnie jak patos i humor
jak dwie namiętności wciąż słabsze od jednej
tak szybko stąd odchodzą jak drozd milkną w lipcu
jak dźwięk trochę niezgrabny lub jak suchy ukłon
żeby widzieć naprawdę zamykają oczy
chociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzeć
kochamy wciąż za mało i stale za późno
Nie pisz o tym zbyt często lecz pisz raz na zawsze
a będziesz tak jak delfin łagodny i mocny
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
i ci co nie odchodzą nie zawsze powrócą
i nigdy nie wiadomo mówiąc o miłości
czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą
ks. Jan Twardowski
|
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-28, 00:15 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Witam nocą
przed chwilą dałam mężowi morfinę dawka jest zwiększana wczoraj zaczął od 10 ml co cztery godziny dziś rano był bardzo niespokojny skontaktowałam się z dziewczynami z opieki kazały zwiększyć o 2i pół kreski czyli 12 i pól ml teraz już podałam 20 ml jak długo pośpi nie wiem.
Dziękuję wszystkim za wsparcie duchowe
Zaczynam powoli oswajać się z tą myślą, że to już nie długo potrwa
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-10-28, 18:10 ]
Witam
Noc była burzliwa mąż co chwilę wstawał starał się podnosić,ale nie może ma prawie całkowity niedowład nóg, był bardzo nadpobudliwy nie mogłam sobie z nim poradzić więc wezwałam karetkę pogotowia była to godz 2 w nocy przyjechali zbadali saturacja była dobra więc zastosowali hydroksyzynę 100 ml i pojechali mąż spał i spi do dej pory obudziłam tylko na jedzenie zjadł nie wiele i dale śpi. |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-27, 10:43 Temat: Co raz gorzej :( |
Wczorajszej nocy spałam tylko 3 godziny mąż co chwilę wstawał i chciał gdzieś iść... ta jest i teraz, wezwałam opiekę paliatywną do niego, bo nie wiem co mam robić jest tak słaby,a ja bezradna.......
I stało się..... to najgorsze to już tylko kwestia czasu od wczoraj ma włączoną morfinę jego organizm zaczyna odmawiać posłuszeństwa.
Zaczynają puchnąć nogi i obrzęki są na twarzy i w okolicy nerek.
Wczoraj przyjechała córka do pomocy..
Dziś mąż jest wyciszony i spokojniejszy,ale nie poznał własnego dziecka, na pytanie kto to jest odpowiedział nie wiem... |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-25, 22:11 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Witam
Z mężem coraz gorzej już prawie nie wstaje odkąd upad i stłukł sobie prawe biodro, które go bardzo boli nie wstaje sam tylko przy mojej pomocy siada nawet przy sikaniu pomagam mu.
Z psychiką nie najlepiej miewa gorsze i lepsze dni....
Wczoraj kładąc się spać poszłam zobaczyć co u niego i czy nie chce mu się iść do toalety powiedział że nie, więc poszłam spać.
Rano kiedy weszłam do niego do pokoju siedział na wersalce bez dolnej części piżamy i skarpetek, które zdjął..... w łazience nie był, ale też się nie zesikał, zaś w kieszeni od piżamy miał cukierki i winogrona pytam się dlaczego się rozebrałeś ?? odpowiedział, że nic nie zdejmował zaraz ponownie go ubrałam, bo miał nogi zimne i przykryłam go kołdrą, poszłam robić śniadanie.
Przy obiedzie musiałam go już karmić tak mu się ręce trzęsły, że nie trafiał łyżką do buzi.
Wieczorem sam zjadł kolację i nie miał siły już się położyć więc mu pomogłam.
Teraz boję się położyć, bo nie wiem co zrobi.... |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-15, 19:32 Temat: Pytanie do radiologa |
Czy na podstawie tych zdjęć można określić gdzie on się znajduje i czy są przerzuty.
|
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-14, 02:52 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Witam nocą .
Wczoraj byłam odebrać męża ze szpitala, TK nie potwierdziło przerzutów do mózgu, ale ujawniło inne stany zmian osobowości u męża.
oczywiście nic mi nie powiedziano co mam dalej robić wyczytałam tylko z karty iż mamy się zgłosić do poradni onkologicznej za miesiąc.
Oto ostatni wypis.
Termin „leukoarajoza” (LA, leukoaraiosis)
Cytat: | Kliniczne znaczenie leukoarajozy
Obraz kliniczny chorych z LA jest bardzo zróżnicowany.
Do najczęściej stwierdzanych objawów
należą: deficyt ruchowy, zwłaszcza zaburzenia
chodu z częstymi upadkami, pozapiramidowy zespół
parkinsonowski, zespół rzekomoopuszkowy,
nietrzymanie moczu, zespół rzekomoneurasteniczny
lub zaburzenia depresyjne [12, 28–30].
Szczególnie interesujący i niejednoznaczny
jest związek LA z zaburzeniami funkcji poznawczych
[5]. Rozlane uszkodzenie istoty białej mózgu
o typie LA, związane z czynnikami ryzyka
chorób naczyniowych, uznaje się za istotny element
patogenezy otępienia naczyniopochodnego
[31]. Jednak LA stwierdza się również u osób bez
cech demencji, z łagodnymi zaburzeniami funkcji
poznawczych i dyskretnymi cechami deficytu neurologicznego
[31, 32]. W badaniu neuropsychologicznym
u chorych z LA dominują objawy czołowe
oraz cechy uszkodzenia struktur podkorowych,
pod postacią spowolnienia myślenia i czynności
ruchowych, osłabienia koncentracji i podzielności
uwagi, upośledzenia przyswajania nowych wiadomości
i przypominania (pamięć długoterminowa),
stępienia afektu oraz znacznego ograniczenia spontaniczności.
Ze względu na zaoszczędzenie funkcji
korowych nie obserwuje się zaburzeń wyższych
funkcji nerwowych, takich jak afazja, agnozja czy
apraksja [5]. Według niektórych autorów stopień
nasilenia LA koreluje z zakresem i głębokością zaburzeń
poznawczych, zwłaszcza u chorych z zeMieszko
M. Zagrajek, Anna Pokryszko-Dragan, Charakterystyka i obraz kliniczny leukostomozy
www.um.viamedica.pl 59
społem otępiennym [10, 11]. |
Pytanie, Co mam teraz zrobić dalej- zarejestrować męża w poradni neurologicznej, czy czekać na powolną śmierć jaj nie przez raka, to z powodu leukostomozy |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-11, 09:32 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
DumSpiro-Spero Dzięki za info... objawy które opisałaś w większej części pasują do stanu mojego męża jak:
•utraty świadomości (również te b.krótkie)
•powiększone źrenice (nieczułe na światło)
•zmiana zachowania, osobowości
• kłopoty z pamięcią krótką, zapominanie
• zaburzenia motoryczne (chwiejny chód, potykanie się)
• kłopoty z koordynacją ruchów przy wykonywaniu zwykłych, (prostych) codziennych czynności
• drętwienie, "paraliż" kończyn (lub określonej kończyny)
• zaburzenia widzenia, szczególnie "widzenie podwójne"
Wczoraj byłam u męża w szpitalu rozmawiałam z Ordynatorem, który miał akurat dyżur i nic mi nie powiedział- czekają na wyniki z tomografii.
Dziś nie jadę, bo nie mam z kim zostawić Karoliny ona strasznie boi się szpitali.
Pozdrawiam i napiszę jak już coś będę wiedziała. |
onszula
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-10-08, 05:48 Temat: Rak Płuca Prawego u męża |
Witam
Wczoraj zawiozłam męża do szpitala na TK głowy mieliśmy po tym badaniu wracać do domu,ale mąż został przyjęty na oddział dziś lekarka prowadząca męża ma dokładnie zbadać i podjąć co dalej. Na prawdę tak ciężko uzyskać jakąś informację konkretną o stanie zdrowia męża ręce mi już opadają nie mam czasu na czekanie pod gabinetem lekarskim godzinami na rozmowę,bo w domu czeka na mnie jeszcze jeden członek rodziny potrzebujący mojej opieki jest nią moja córka niepełnosprawna. Dodzwonić się też nie można telefony w gabinecie lekarskim są głuche,albo nie odbierają.Wiem że mają dużo pracy trzeba każdego nowo przyjętego zbadać,ale ja też chcę wiedzieć o stanie zdrowia mojego męża !!! nie tylko cząstkowe informacje, które są w kartach informacyjnych, bo głównie z nich się dowiadując i resztę czytam w necie.
Mąż czasami nie myśli już normalnie ma jakieś zwidy szura nogami jak idzie nie trafia łyżką do ust.
Sił już mi brak i patrzeć nie mogę na to wszystko przeszkadza mu nawet szczekanie psa kiedyś z córką oglądali razem telewizję dziś woli samotnie leżeć z oczami wpatrzonymi w sufit.
Opis Badania
Badanie TK Klatki piersiowej wykonano bez i po podaniu kontrastu.
Nie stwierdzono istotnych różnic w obrazie obserwowanych zmian w porównaniu z TK z 23 06 09.
nowych zmian nie stwierdzono.
Dlatego zalecono badanie TK głowy może tam są już przeżuty??
Może dziś się czegoś dowiem choć nie liczę za bardzo na to
Będę dzwoniła po 10 do szpitala czy mąż wychodzi czy zostanie jeszcze.....
To na razie tyle.
[ Dodano: 2009-10-08, 12:45 ]
Na razie nie ma wypisu kazali mi zadzwonić po 14-tej od pielęgniarki dowiedziałam się że męża kazano przenieść z II piętra na III. |
|