1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 31
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: RAK ŻOŁĄDKA
s122

Odpowiedzi: 76
Wyświetleń: 49705

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-04, 12:56   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Wczoraj zmarła moja Mama.... Zdazylam z siostra... bylysmy przy niej do konca. Czuła,że umiera bo dzien wczesniej mowila do Taty ze juz sie wiecej nie zobacza :( gdy przyjechalysmy Mama byla w agonii. Nie umialam powstrzymac lez,calowalam ja w reke i trzymalam za reke .... nie wiem czy wogole byla swiadoma i czy czula nasza obecnosc...
Mamusia konala.... jeczala,oczy miala biale.... wpol otwarte... do kocna leciala kroplowka przeciwbolowa i miala podlaczony tlen.... ostatkiem sil lapala powietrze.... az w koncu przestala oddychac... widzialam to wszystko i serce mi peka ze musiala tak sie meczyc.... :( wazyla 37kg . Miala 55 lat. Miala nieoperacyjnego raka zoladka....
przepraszam za haotyczny wpis.
nurtuje mnie wiele pytan....
Otoz zaczela wyciekac tresc pokarrmowa kolo gastrostomii.... Chirurg wymienil gastrostomie,podejrzewal niedroznosc. Ale kolejna wymiana stomii nic nie dala. Powiedzial mi ze doszlo do stanu zapalnego. Mama miala bardzo spuchniety brzuch, potem nogi. rece itd. Podano kroplowki ale niewiem czy to cos dalo. Mama miala do gastrostomii podlaczony cewnik do ktorego splywala wydzielina o ciemnym zabarwieniu. chyba ropa.... tez przez przelyk zwracala ta sama wydzieline. ustalono dozywianie dozylne.... ale odstawiono aby nie meczyc bardziej organizmu Mamy. Czy lekarze zrobili wszystko co mogli? czy byly jeszcze inne sposoby zeby to zwalczyc? czy wogole moznabylo zwalczyc ten stan zapalny?

Mam tylko nadzieje,ze Mamusia juz odpoczywa i nie cierpi.... Bóg zabrał Ją do siebie i ulżył w cierpieniu....:( jutro pogrzeb.... nie wyobrazam sobie, nie wiem czy dam rade... Pociesza mnie tylko to,że Mama juz nie cierpi i odpoczywa....
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-06-10, 16:12   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
U mojej Mamy tez wykonano protezowanie przełyku.... Jest tydzien po zabiegu. Czesto czuje dławienie.... czy to normalne? jakie moga byc powikłania? prosze o szybka odpowiedz

[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-06-10, 17:28 ]
Masz już swój wątek na Forum - pytania dotyczące mamy umieszczaj w nim.
Post scalony.

s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-04-01, 12:18   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
etopiside pharmachemie 120 mg 5 fluorouracil medac 500 mg . Co oznacza stwierdzenie, że jest to niepełne ELF?

[ Dodano: 2012-04-01, 13:27 ]
ale gapa ze mnie......

zastosowane leczenie to :
CHEMIOTERAPIA ELF SERIA 1
LEUKOVORIN 350 mg 3 dni
ETOPOSID 120 mg 3 dni
5FU 500 MG 3 dni

[ Dodano: 2012-04-01, 13:30 ]
A to wyniki badan labolatoryjnych diagnostycznych i konsultacji
:
WBC-10.0 , RBC-4.24, HGB-12.7, HTC-39.3, PLT-353
LYM-48.1, MON-8.6, GRA-43.3 %
GPT-28, GOT-30 , kreatynina-49, albumina -42.7, mocznik -5.0, Ca-2.59
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-04-01, 11:10   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
znalazłam to....

"ZIOŁA LECZĄCE RAKA

1. WIDŁAK GOŹDZISTY (lykopodium clovatum)
Marskość wątroby i nowotwory złośliwe. Herbatki do picia. Pić łykami jedną szklankę dziennie, nadczczo, 1/2 godz. przed śniadaniem. Później w ciągu dnia ok 2 szkl. dodatkowo, przed jedzeniem.

2.POKRZYWA (urtica dioica)
Rak żołądka, białaczka, ziarnica. Popijać ciepłą kilkoma łykami - pić kilka dziennie.

3. KŁĄCZE TATARAKU (acarus calamus)
Rzuć przy raku płuc, pić herbatkę z krwawnika (2x dziennie). Można też pić herbatki z tataraku - szczególnie przy wrzodzie dwunastnicy, raku jelit. Kiedy żołądek nie przyjmuje 6 łyżek dziennie. Poza tym przy krwawej biegunce, biegunce, bóle żołądka i jelit.

4. ŚLAZ ZANIEDBANY (matra neglecta)
Złośliwe schorzenia krtani. Herbatka - wyciąg na zimno. 1 łyżkę czubatą zalać 1/4 l wody i pozostawić na noc. Rano podgrzać pod przykryciem.

5. PRZYTULIA (galium)
Rak języka, we wrzodach rakowych, chorobach skory. Przy raku języka płukać jamę ustną i gardło tą herbatką. 1 łyż. na 1 szkl. wody gorącej, zostawić do naciągnięcia. Na skórę stosować maści z przytuli (świeży sok miesza się z masłem o tem. pokojowej. Gotową maść przechowuje się w lodowce. Złośliwe schorzenia skory - maść z nagietka, podawać również herbatki oczyszczające krew - (nagietek, pokrzywa, krwawnik - mieszać zioła - 1 łyż. na 1 szkl wrzątku. Guzki bolesne jamy ustnej - herbatki z przytuli - płukać.

6. JEMIOŁA (viscum album)
Środek przeciwnowotworowy. Herbatki z zimnego wyciągu, 1 łyżeczkę jemioły zalać na noc 1 szkl. zimnej wody, rano całość podgrzać , cedzić. Jeśli proporcja jest większa przechowywać w termosie. 6-cio tyg. kuracja: 3 tyg. - po 3 szkl. dziennie, 2 tyg - po 2 szkl., 1 tydz. 1 szkl dziennie. Również reguluje ciśnienie krwi, przy chorobach serca, zawrotach głowy, szum w uszach, uszkodzeniach serca)

7. NAGIETEK LEKARSKI (calendula officinalis)
Schorzenia nowotworowe - rak skory, naczyniak jamiasty, plamy barwnikowe, starcze, rakowate wrzody, próchnica kości, owrzodzenia ud. Pić co najmniej 3x dziennie-1 łyżeczkę ziół na 1 szkl. wrzątku.

8. SZCZAWIK ZAJĘCZY (oxalis acetosella)
Rak żołądka, rakowych wrzodach zewnętrznych i wewnątrz. Wyciśnięty sok w sokowirówce, co godz. 5 kropli soku z wodą lub her. ziołową. Zewnętrzne rakowe wrzody - smaruje się świeżym sokiem. Bardzo dobry w chorobach Parkinsona.

9. KRWAWNIK (achillea millefolium)
Choroby szpiku kostnego, próchnica kości, zatrzymuje krwawienia płucne przy raku płuc, pobudza wytwarzanie krwinek. Co najmniej 3x dziennie po 1 szkl. 1 łyzeczka zioł na 1 szkl wrzątku. Przy raku płuc rzuć dodatkowo tatarak.

10. GLISTNIK - JASKÓŁCZE ZIELE (chelidonium majus)
Białaczka, rak skory. Pić co najmniej 2 l. herbatki dziennie, 1łyżeczka na 1 szkl. wrzątku.

11. WIERZBOWNICA DROBNOKWITOWA (epilobium parviflorum)
Rak pęcherza moczowego, rak gruczołu krokowego. 2 szkl. dziennie - rano i wieczorem 1/2 godz przed jedzeniem.

12. SKRZYP POLNY (equistetum arvense),
Rakowate wrzody, próchnica kości, polipy podbrzusza. Można zawijać wilgotne, ciepłe ziele w mokrą ściereczkę i przykładać w chore miejsca. Zapobiega rakowi. Również pić herbatki - 1 łyżeczka na 1 szkl. wrzątku.

GUZ PODBRZUSZA,
Herbatki z nagietka + pokrzywa + krwawnik 3 x dziennie 1 szklankę. oraz kłącze tataraku, należy pić 6 łyków dziennie. Przykładać na brzuch nalewkę ziół szwedzkich.

RAK ŻOŁĄDKA,
Herbatki z pokrzywy, krwawnika, mniszka. Pić świeży sok z babki lancetowej - co godz, po 1 łyku.

13. ZIELONA HERBATA
Powstrzymuje procesy utleniania.

14. GINGO- BILOBA
Wytwarza substancje czynne wychwytujące wolne rodniki. Te agresywne cząsteczki powstają z powodu niedoboru tlenu."
Jeśli kopiujesz coś z innej strony to należy cytat ująć w cudzysłów.

Zioła sa pomocne .... Boję się zapytać lekarzy o takie rzeczy bo wydaje mi,że się pogorsze sprawe bo oni wiedza jak leczyc ludzi....
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-04-01, 10:59   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Mama przyjmuje chemię typu : ETOPOSIDE PHARMACHEMIE , 5-FLUOROURACIL MEDAC . Mógłby ktoś wyjaśnić mi co top za rodzaj chemii i jak działa?
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-03-27, 13:29   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
czy to mozliwe,że po pierwszej chemii (paliatywnej) moga wypadać włosy? Mamie wypadają garściami? czy to znak,że chemia zaczyna działać?
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-03-20, 19:43   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
dziekuje za odp
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-03-20, 11:25   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Czy na oddział chemioterapii trzeba się rejestrować ? bo Mama miała już chemię i następną ma na 10 kwietnia. Proszę o odpowiedź .
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-03-08, 11:04   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Jutro jedziemy na chemię.... Mamie troszkę spada białko.... Czy może ktoś napisać mi jak najszybciej co może Mama jeść, aby białko było wyższe. co można podać przez gastrostomię? Bo przez przełyk jest już ciężko. Proszę o odpowiedź.
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-03-01, 23:56   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Mama dzisiaj mówiła,że będzie umierać a chce żyć.... :cry: myślałam,ze serce mi pęknie jak to mówiła.... nie mogłam jej uspokoić. Nie pomogły nawet tabletki uspokające....Teraz śpi.... :-( Mama jest kompletnie załamana.... Tak chce jej pomóc.... ostatnio miałam taki koszmar.... Że Mama dostała strasznych drgawek.... A ja stałam i czułam ta cholerna bezradność i to ze nie jestem w stanie nic zrobić. Potem bałam się wejść do pokoju rodziców.... :cry: Byłam tak przestraszona... Mam nadzieje że chemia pomoże. Planowana jest na 6 marca . Tak biedna cierpi, a mi serce pęka....

[część postów dot. leczenia niekonwencjonalnego przeniesiona tutaj]
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-02-29, 18:32   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Tak,była pacjentką tej poradni.
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-02-29, 11:23   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
ok. Wiem juz. Skierowania nie trzeba

[ Dodano: 2012-02-29, 11:24 ]
dzwoniłam do poradni chirurgii onkologicznej i powiedział mi pan,ze nie trzeba skierowania.

[ Dodano: 2012-02-29, 11:26 ]
Zarejestrowałam Mamę . Też myślałam,że skierowanie jest potrzebne . Więc zadzwoniłam do poradni chirurgii onkologicznej i pan mi powiedział,że skierowanie nie jest potrzebne...
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-02-29, 11:01   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Witam,
Wczoraj Mama miała robione echo serca... Wyniki są dobre...
Jednak martwi mnie coś innego.... Stomia. Gdy zmieniałam ostatnio opatrunek zauważyłam,że pod tą rurką widać coś czerwonego,jakby jakąś narośl... Byłyśmy dzień później w szpitalu więc poszłyśmy na onkologię,żeby lekarz zerknął do tego. Z wielką łaską popatrzył, powiedział,że jest ok.... Ale mimo to,poszłyśmy też do lekarza rodzinnego,aby dokładniej do tego zaglądnął. Okazało się,że robi się odleżyna.... Pani doktór tłumaczyła to w ten sposób,że ta stomia się wysuwa czy coś takiego i że nie można z tym czekać bo może zrobić się jakaś infekcja albo zakażenie... Że nie jest zabezpieczona. Mogło się to zrobić wtedy gdy był u nas w domu chirurg z Rzeszowa i usunął jeden szew , aby dobrze wyczyścić wokół stomii. Właśnie z tej strony gdzie ten szew został usunięty zrobiło się to coś.... Jutro jedziemy na tomograf i zarejestrowałam Mamę do chirurga,aby zobaczył do tej stomii. CZY POTRZEBNE JEST DO TEGO SKIEROWANIE OD LEKARZA RODZINNEGO? PROSZĘ O ***SZYBKĄ*** ODPOWIEDŹ.

[ Dodano: 2012-02-29, 11:06 ]
Bo w szpitalu gdzie Mama była na recepcji madre panie mowia,ze nie trzeba sie rejestrowac np do poradni genetycznej,kardiologicznej czy labolarotium , a potem okazaje sie ze rejestracja jest potrzebna. Wczoraj wprowadzono nas w blad. Czekalysmy dlugo w kolejce i gdy nadeszla mamy kolej powiedziano nam ze trzeba byc zarejestrowanym bo inaczej nie przyjma. Masakra po prostu.... kto mogl zatrudnic takie osoby? ale narobilysmy z Mama szumu i wszystko dobrze sie skonczylo. tzn. przyjeto Mame.
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-02-21, 20:34   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
Witam Wszystkich,

Mam kilka pytań. Najpierw opiszę co z Mamą.
No więc jest już lepiej. Więcej je (zmiksowane zupy,banany,jogurty, jabłka, pije herbatkę, i czasem różne rzadziutkie zupki warzywne.).
Dzisiaj miała ściągane szwy.
Chemia planowana jest mniej więcej na początek marca. Szczegółów jeszcze nie znamy...
Samopoczucie Mamy jest już o wiele lepsze. W szpitalu mimo leków uspokajających nadal płakała.... Teraz nie płacze.... Oczywiście bierze leki na uspokojenie, przeciwbólowe itd ale jest lepiej . Nawet pani doktor od chemii stwierdziła,że Mama już lepiej wygląda.
Dzisiaj dostarczono nam woreczki z żywieniem.
Chciałam zapytać o następująca rzecz: gdy podajemy Mamie pokarm przez rurkę, część zostaje i się po prostu cofa... Gdy otwieramy rurkę wypływa z niej treść z żołądka. Tłumaczono nam,aby po każdym jedzeniu rurkę przeczyścić po przez wlanie strzykawką herbaty lub wody albo coli . Dawaliśmy wodę i herbatę. Jednak rurka i tak nie jest czysta. Tzn czasami jest czysta ale przeważnie jest zapchana pokarmem.
Czy ktoś wie coś na ten temat? Proszę o odpowiedź... Czekam...

[ Dodano: 2012-02-22, 15:36 ]
Niech mi ktoś w koncu odpisze....
s122

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-02-16, 14:11   Temat: RAK ŻOŁĄDKA
A i jeszcze jedno....
Czy chemia jest płatna? Od czego zależy to czy jest płatna czy nie? Czy można załatwić jakąś refundację? Bo Mama ma tylko rentę (chyba 432 zł ).

Strona 1 z 3
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron