1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 7
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
skiper

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 34933

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2010-12-26, 18:14   Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
Takie forum jest bardzo potrzebne, bo niestety panuje u nas jakaś dziwna "zmowa milczenia" wśród lekarzy- przynajmniej tych przyjmujących w ramach NFZ :| Faktem jest , że po poczytaniu takiego forum pacjent może być nieco "niewygodny" i "pyskaty" dla lekarza ale to bardzo dobrze- bo pacjent ma swoje prawa i powinien o tym wiedzieć, domagać się informacji. Czasem nie wie jak , gdzie i jakich- tutaj może się co -nieco dowiedzieć.

Popłynę teraz trochę "po głębokiej" wodzie apropo tej diety po radioterapii:
(są to wyłącznie moje rozważania, takie głośne myślenie)
Ogólnie tak myślę- pacjenta po radioterapii można by porównać do osoby chorą na chorobę popromienną. Jedyna tylko różnica, że napromieniowany był miejscowo, kontrolowanie.
Może warto by tutaj poszukać diety regeneracji organizmu? Tutaj, tzn. może warto by poszperać w sposobach leczenia choroby popromiennej- a w szczególności jaką wtedy stosować dietę? Tylko zachodzi pytanie: jak by się to z kolei miało co do napromieniowanych komórek nowotworu? Bo przecież ich nie chcemy regenerować, za to warto byłoby zregenerować organizm. I tu kolejne pytanie: czy warto? czy nie lepiej dać mu czas żeby zrobił to sam i nic "na siłę"? Czy "mocne" diety nie działają obustronnie - z korzyścią dla organizmu owszem, ale i dla nowotworu?
Pytań sporo, odpowiedzi mało, ale pytać zawsze warto.

Póki co wracam do świątecznego stołu m.in na lampkę, własnej roboty, czerwonego wina z winogron- taką "dietę" mogę ze spokojnym sercem polecić, byle nie w nadmiarze ;)
Pozdrawiam
Sławek
,
skiper

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2010-12-17, 18:22   Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
Ulencja napisał/a:

Miejsc enaswietlania..hm ma jakby troszkę zaczerwienione, poparzone ??? czy to normalne?

Tak, może tak po naświetlaniu wyglądać. Jak pisała Kasia: można smarować oliwką dla niemowląt. Nie myć wodą i mydłem.
skiper

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2010-12-16, 21:41   Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
Nie ma za co dziękować.
Jeszcze apropo diety "na tak": szpinak , brokuły, mandarynki, buraki, czarna porzeczka, winogrona (ze skórkami), orzechy i w ogóle: warzywa , owoce TAK, tłuszcze, cukier, sól - NIE
Patelnię można wywalić za okno ;)
Pozdrawiam Serdecznie, pozdrów Tatę - aczkolwiek chyba mnie nie lubi za tą dietę ;)
Sławek
skiper

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2010-12-15, 22:45   Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
Ulencja... to nie tak
Lekarz nie naświetla sobie pacjenta tak "po prostu"
Dla każdego pacjenta jest opracowywany indywidualny program naświetlań. Naświetlanie jest prowadzone wg. określonego schematu z uwzględnieniem dokładności miejsc naświetlania i dawki promieniowania i czasu jego emisji- opracowywanej dla każdego pacjenta indywidualnie w zależności od rodzaju nowotworu. Są od tego specjaliści- onkolodzy radioterapeuci, którzy wszystko wcześniej analizują i określają . Jeśli określili 3 to znaczy ,że ta opcja jest w takiej sytuacji najlepsza, optymalna. Może np. jest to duża dawka promieniowania jednorazowo i więcej mogłoby być niebezpieczne?
Apropo samopoczucia taty- cóż, promieniowanie nie wybiera, niszczy też to co zdrowe, organizm naturalnie się będzie bronił, samopoczucie może być niestety złe i inne skutki , uboczne, pamiętaj-organizm można wspomóc. Dowiedz się jaką należy stosować dietę podczas radioterapii- na pewno będą to owoce i warzywa, chude mięso, na pewno nie tłuste, smażone , cukier etc. Poczytaj o tym, znajdziesz takie informacje na tym forum oraz w necie. Warto skonsultować również to z lekarzem.

Kasiu: Moja ciotka miała radioterapię, ponoć nie mogła wcale myć tego miejsca przez jakiś czas, właśnie tak jak piszesz- lekarz zalecił smarowanie oliwką dla dzieci

Ulencja: piszesz o nowym rewelacyjnym leku, cóż co jakiś czas takie info obiega świat, że coś tam wynaleźli, odkryli. Niedawno takim rewelacyjnym odkryciem była kapsaicyna, ponoć gdzieś w Stanach wyprodukowali lek pod taką nazwą i leczą nim w klinice za ok.20tys $. Tylko na ile to skuteczne? Jakie są statystyki? Czy to nie "naciągane"?
Tego nie wiemy do końca, a takie "newsy" jeśli są już faktycznie przetestowane i dopuszczone do stosowania w medycynie z reguły nie są dostępne dla "zwykłego człowieka" Takie "cudo" można otrzymać na zasadzie: "ryzyk-fizyk" w terapii prowadzonej poprzez badania kliniczne. Myślę , że warto bardziej przyłożyć się do odpowiedniego, zdrowego stylu życia poprzez odpowiednia dietę, aktywność, nastawienie- to bardzo ważne i co najważniejsze- stosunkowo proste i łatwe do realizowania dla każdego.

Pozdrawiam Serdecznie
Sławek
skiper

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2010-12-04, 01:51   Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
Już teraz masz.
Czytam któryś raz Twój post i myślę nad tym wszystkim.
Nasza medycyna zmusza nas do stawania się ekspertami w swojej chorobie (lub bliskich), co za paranoja.

Twój tata miał "skopaną" pierwszą operację, pierwotnego ogniska, czyli tego pieprzyka, powinien być zbadany, zapewne wynik byłby potwierdzający melanome i byłaby biopsja wartownika z marginesami. I być może byłby spokój.

Ale to już historia której nie cofniemy.
Patrzmy obecnie i w przód: Limfadenektomia (usunięcie węzłów) - wreszcie rozsądne działanie , wykrycie przerzutu (można domniemywać, że przerzut był w wartowniku)- dobre jest to że tylko w jednym węźle. No i oczywiście radioterapia czyli prawidłowo na takim etapie.
No i jedyne co można dodatkowo obecnie robić to pomagać tacie znosić tą radioterapię. (nie wiem jak, nie wgłębiałem się w ten temat- zapewne znajdziesz takie informacje choćby na tym forum).

A teraz w przód: Kontrole, standardowe badania. Warto badać się samemu, dokładnie wymacać czy nie ma jakiegoś guzka. Gdyby (oby nie) coś wyskoczyło- natychmiast lekarz(onkolog) i wycięcie z marginesem (wg. zaleceń od. marginesu dla czerniaka), żadnych biopsji. Całość i do badania. Na tym etapie należy przyjąć, że każda podejrzana zmiana to czerniak "in transit" więc radykalnie usuwać. Poza tym: zdrowy, odpowiedni tryb życia.
Optymistyczne jest w tym to , ze pomimo "złego" początku tylko jeden węzeł był zajęty i nie ma przerzutów do innych narządów.

Można popróbować z badaniami klinicznymi- wklejam poniżej linki, może coś znajdziesz.
Tyle udało mi się wymyśleć. Mogę też się z czymś mylić, nie jestem lekarzem.

http://ptok.pl/ptok/komunikaty/news/

http://www.coi.pl/badania_kliniczne/iopbk.htm

http://www.clinicaltrials...melanoma&map=EU

Trzymaj się cieplutko, pozdrawiam
skiper

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2010-12-01, 21:36   Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
Jeszcze odnośnie chemii- czerniaka leczy się też eksperymentalnie w badaniach klinicznych- ale to już jest ustalane indywidualnie do każdego przypadku. Nie wiem czy możliwe jest to po radioterapii.
Dodam jeszcze że rokowanie jest proporcjonalne do zajętych węzłów chłonnych- im mniej tym jest lepsze. U Twojego Taty wykryto przerzut w jednym węźle?

A z tymi wynikami i badaniami jest różnie, moja mama też nie miała Breslowa ani IM w żadnych wynikach histopatologicznych. Nie wiem czy Clark i Breslow jest w ogóle stosowany przy przerzucie bo one określają naciekanie w warstwie skóry (Clark) i grubość naciekania melanomy (Breslow), a przecież przerzut w węźle nijak ma się chyba do warstw skóry?
Nie było w badaniu klasyfikacji TNM/AJCC ? Chodzi głównie o cechę N- określającą rodzaj przerzutów do węzłów chłonnych. Z Twoich informacji wynika, że to byłaby cecha: N1b (makroprzerzut w jednym węźle chłonnym)
Pozdrawiam Sławek
skiper

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2010-12-01, 02:14   Temat: Czerniak złośliwy z przerzutem do węzła chłonnego
Witam.
Z tego co się orientuję standardowo stosuje się, przy wykryciu przerzutów do węzłów chłonnych- radioterapię jako leczenie uzupełniające po ich usunięciu. Jaka skuteczność? Jakaś być musi, skoro tak się to leczy. Chemia ponoć nie jest zbyt skuteczna na czerniaka, ale podkreślam: mogę się mylić, nie jestem lekarzem.
I jeszcze jedno, jak przerzut pokazał się w jednym węźle to się robi LND wszystkich okolicznych. Rozumiem, że Twój tata miał teraz wycięte wszystkie? Bo wcześniej , z tego co zrozumiałem nie miał biopsji węzła wartowniczego? Czy potrafisz określić , czy posiadasz takie informacje jak: stopień głębokości naciekania wg. Clarka i Breslowa, klasyfikacja wg.TNM oraz IM (indeks mitotyczny)- to w tym przypadku chyba jest dość ważne (IM to zdolność podziału komórek nowotworu).
Pozdrawiam
Sławek

I głowa do góry- żeby wygrać trzeba walczyć i bardzo chcieć, walczcie i nie poddawajcie się.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron