1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: wyniki badań TK klatki piersiowej |
suzhou
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 8941
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-31, 00:05 Temat: wyniki badań TK klatki piersiowej |
A na podstawie czego takie wysokie prawdopodobieństwo sarkoidozy? Samego obrazu TK?
Diagnoza na podstawie TK i RTG (badania byly robione kilka dni temu).
Na jakie badanie masz to skierowanie?
Lekarz wspominał m.in. o bronchoskopii, plus inne, których nazw nie pamiętam. Ale powtarzał, że nie mam czym się martwić.
w jakim jesteś wieku?
28 lat
czy jesteś palaczem tytoniu (jeśli tak, ile tzw. paczkolat?)
nie, nie pale i nie paliłem wcześniej
czy kiedykolwiek chorowałeś na nowotwór złośliwy?
nigdy (w rodzinie chorowała moja babcia)
kiedy zostało wykonane wcześniejsze RTG (rok/dwa/trzy wcześniej?) i czy obraz był wtedy prawidłowy?
to było pierwsze RTG i TK w moim życiu.
W sumie nie mam objawów takich jak rumień, puchnące kostki czy zapalenie stawów, ale lekarz powiedział, że na podstawie obrazu tk jest pewien, że to nie nowotwór. Czy powinienem się obawiać? |
suzhou
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-30, 17:36 Temat: wyniki badań TK klatki piersiowej |
spirometria ok.
Diagnoza pulmonologa: 90% - Sarkoidoza, ale należy wykluczyć pozostałe przyczyny... skierowanie do szpitala na badanie. Termin wizyty w szpitalu dopiero na wrzesien/pazdziernik, pozostaje więc cierpliwość...
dzieki i pzdr |
suzhou
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-27, 21:02 Temat: wyniki badań TK klatki piersiowej |
niestety, ale tego się obawiam...
mam nadzieje, że wynik ostateczny nie okaże się najgorszym. Jutro mam spirometrię, a w sobotę wizytę u pumonologa. Poinformuję o dalszych krokach i wnioskach od lekarza.
ps. wynik mnie bardzo zaskoczył. ogólnie czuję się dobrze, a badanie było zlecone ze względu na kaszel, jaki mnie męczył od 2 miesięcy... nic wielkiego... |
suzhou
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-27, 20:02 Temat: wyniki badań TK klatki piersiowej |
Witam,
Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań:
rtg: wzmożenie rysunku oskrzelowego w dole płuca prawego. Porzeszenie cienia obu wnęk.
TK: badanie jednofazowe po podaniu 100ml kontrastu. Powiększone węzły chłonne; poniżej rozwidlenia tchawicy konglomerat 40x26 m, przedchtawiczne 9 i 8 mm, przyaortalne 12 mm; wnęk po stronie prawej 20, 12, 9 mm, po stronie lewej 14, 8 , 7 mm. W segmencie 3 płuca lewego okrągły guzek, węzeł chłonny około 8 mm średnicy. Drobne zmiany guzkowe w obu płucach, najbardziej nasiolone w polach środkowych. Płuca bez zagęszczeń miąższowych, bez zmian ogniskowych.
To są jedyne wyniki badań jakimi do tej pory dysponuje. Proszę o możliwą interpretację
dziękuję |
|
|