Autor |
Wiadomość |
Temat: niedrobnokomórkowy rak pluc z przerzutami |
sylam5
Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 31435
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-06-15, 19:26 Temat: niedrobnokomórkowy rak pluc z przerzutami |
Moje kondolencje... |
sylam5
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-04-28, 21:15 Temat: niedrobnokomórkowy rak pluc z przerzutami |
krasnal napisał/a: | lewa jest sparalizowana? |
U mojej mamusi było podobnie, prawa strona ciała wydawała się zupełnie bezwładna... Miała mózg usiany guzami i pewnie to było powodem niedowładu... |
sylam5
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-04-25, 20:55 Temat: niedrobnokomórkowy rak pluc z przerzutami |
Najlepiej zapytać lekarza. Ustali jaką dawkę i co ile godzin podawać żeby tato nie cierpiał. Nie zwlekajcie z tym.
Jestem z Wami. |
sylam5
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-04-24, 13:27 Temat: niedrobnokomórkowy rak pluc z przerzutami |
Tato ma roztwór morfiny do picia, podajemy najmniejszą dawkę na dzień dzisiejszy co 4-5 godzin. W razie silnego bólu można podać dawka po dawce w odstępie 1-2 godzin. Prawda, że morfina uzależnia ale tu chodzi o to by tato nie cierpiał.
Co z dexametazonem? Czy lekarz przepisał te sterydy?
Jak sobie radzę? Czasami wydaje mi się ,że wcale sbie nie radzę... Już raz to przeszłam i jestem bogatsza o doświadczenia ale czasami brakuje sił kiedy tato czuje się naprawdę źle... Pewnie dlatego tu jestem... Teraz mam większą wiedzę na temat choroby niż jak chorowała mama i pewnie w dużym stopniu to pomaga mi zrozumieć i pogodzić się z tym.Bunt nic tu nie pomoże, już to przerabiałam. Tylko bardziej boli kiedy przychodzi ten najgorszy czas... Nie mogę zrobić nic poza tym niż być przy nim i wspierać w tej okrutnej chrobie. |
sylam5
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-04-23, 22:03 Temat: niedrobnokomórkowy rak pluc z przerzutami |
Witaj.
A czy Tato bierze dexametazon? Moja mamuś miała przerzuty do mózgu, przeszła radioterapię paliatywną ale lek ten był zapisywany od począku, zmniejsza obrzęk mózgu i mamuś nie miała żadnych objawów ze strony OUN. Co do morfiny w tej chwili tato choruje, podajemy ją od dwóch tygodni doustnie i tatę nic nie boli co jest bardzo ważne. Myślę,że nie trzeba się jej bać, napewno jest dużo lepsza niż np. tramal po którym jest dużo skutków ubocznych... |
|