1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
tara

Odpowiedzi: 392
Wyświetleń: 142261

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-09-25, 16:07   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
u Taty na pewno było badane CEA, CA-19 (tylko na poczatku) LHD, NSE teraz z głowy nie pamietam co jeszcze
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-09-25, 08:46   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Cytat:
Czy spotkaliście się z robieniem markerów przy raku płuca ?

Mój Tata miał przez całą chorobę badany poziom markerów. Akurat markery najbardziej "płucne" wykazywały wartości bliskie normie, ale na podstwi4e obserwacji pozostałych można było stwierdzić rozsiew i postęp choroby. Także taka obserwacja na pewno ma sens choć rzeczywiście szkoda , że nie znane sa wyjściowe wyniki.

A badanie jakich marketów zlecono?
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-04-24, 13:28   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Myślę, ze antybiotyk jest wskazany, http://www.resmedica.pl/zdart79911.html
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-04-21, 10:00   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Jeżeli nie ma gorączki, a zmiana dotyczy tylko jednego miejsca powinna wystarczyć maść z heparyna. Jeśli dojdzie do rozległego zapalenia żył- wtedy zastrzyki z heparyny, antybiotyk i samrowac oksykortem A (tym do oczu) My właściwie permanentnie walczymy z zapaleniem żył :/
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-04-17, 07:58   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Banialuka - wiadomo, że chemia poza tym, że ma pomóc to masakruje i wyniszcza organizm. Nie martwcie się tak bardzo, wydaje mi się, że większość ludzi traci na wadze podczas chemioterapii. Pisząc o sterydzie miałam na myśli te, które poprawiają apetyt - czyli Magalia, Magace itd. Pisałam gdzieś wcześniej, że tata strasznie schudł podczas dwóch pierwszych cykli chemii - ważył niecałe 64 kg przy 182 cm wzrostu, wyglądał naprawdę nieciekawie - zwiotczały mięśnie, skóra przybrała ziemisty kolor itd- teraz kiedy sterydy zaczęły działać przytył prawie 10 kg. Widze, że ta poprawa wagi ma dla niego duże znaczenie w wymiarze psychologicznym, bo chyba tak jak Twoja mama spadek masy ciała bezpośrednio łączył z progresja choroby.

Poniżej zamieszczam fragment artykułu o niepożądanych objawach żołądkowo-jelitowych w trakcie chemioterapii, które to zwykle wpływają na utratę masy ciała

Cytat:
Niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego wystąpiły u ok. 80 proc. chorych na raka płuca, leczonych chemicznymi lekami przeciwnowotworowymi.(...)Stwierdzono istotną zależność częstości występowania i nasilenia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego od skojarzenia leków cytostatycznych. Najwięcej i najcięższe objawy uboczne występowały po leczeniu Cisplatyną z Vepesidem oraz Cisplatyną z 5-Fluorouracylem i Dakarbazyną

Cytat:
Przeprowadzone badania pozwalają na wysnucie następujących wniosków:
∙ dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w czasie chemioterapii raka płuca nie były zależne od typu histopatologicznego i zaawansowania nowotworu,
∙ dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego występowały u ponad 80 proc. chorych na raka płuca, leczonych chemicznymi lekami cytoredukcyjnymi
źródło: Współcz Onkol (2000) vol. 4, 3 (114-118)

Może warto przytoczyć mamie te dane, aby ja trochę uspokoić
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-04-16, 19:12   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Być może uznano, że cisplatyna jest zbyt toksyczna w przypadku Twojej mamy, może to jej działanie spowodowało nasilenie się kaszlu? U mojego taty także rozważano taką zmiane w przypadku gdyby jego wyniki morfologii utrzymywały się na bardzo kiepskim poziomie (w końcu została cisplatyna)

Co do chudnięcia to wydaje mi się, ze to normalne. Czy mama bierze jakiś steryd na poprawę aptetytu? Być może to jakaś opcja? Choć to chyba nie jest jakiś dramatyczny spadek wagi i sądzę, ze tak jak mówi lekarka, po zakonczeniu chemioterapii organizm zacznie się regenerować. Trzymaj się
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-03-27, 11:05   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Banialuka- u mojego Taty także na początku chemioterapii pojawił sie okropny, męczący kaszel - i nie był on związany z postępem choroby (ostatnie tk wykazało stabilizację). Czy mama dostaje jakis lek sterydowy (np dexaven ?) Byc może to jest jakaś opcja? Porozmawiajcie z lekarzem i nie martw sie tak bardzo, bo to nie musi oznaczać progresji.
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-03-24, 17:25   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Na bóle żołądka warto brać coś osłonowo - Tacie pomaga polrazol / prazol.
tara

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2009-03-24, 09:56   Temat: Rak niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy-po operacji
Mój Tata jest w trakcie chemioterapii wg schematu PN - co do włosów to bzdura z tym wypadaniem, niektórym wypadają, niektórym nie, mamie mojej koleżanki włosy zaczęły wypadać dopiero po ostatnim kursie chemii - sądzę , ze nie ma na to reguły. Co reszty pytań nie potrafię pomóc - choć wydaje mi się że opisane dolegliwości mogą jak najbardziej być związane z chemioterapia.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron