1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Antykoncepcja hormonalna a rak piersi. |
urania
Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 21136
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-04-01, 09:24 Temat: Antykoncepcja hormonalna a rak piersi. |
Agnieszka00 napisał/a: | Z tego co doczytałam chodzi o kobiety, które mają mutację w genie BRCA1. |
Źródła z których korzystam tej informacji nie podają.
Agnieszka00 napisał/a: | Szkoda tylko, że posiadaczką tej wiedzy stałam się dopiero po 4 latach od rozpoczęcia zażywania antykoncepcji hormonalnej. Z moją skłonnością do wpadania w panikę pewnie zbadałabym się wcześniej pod tym kątem. Teraz to już jakby po ptokach... |
Mówi się o wzroście prawdopodobieństwa z czasem przyjmowania, więc nigdy nie jest za późno na dobre decyzje.
Ryzyko raka piersi dla kobiet, które zaprzestały HTA, osiąga poziom populacyjny po 10 latach. |
Temat: Antykoncepcja hormonalna a rak piersi. |
urania
Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 21136
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-03-31, 17:04 Temat: Re: Antykoncepcja hormonalna a rak piersi |
W badaniach wyodrębniona została grupa kobiet, u których doustne hormonalne środki antykoncepcyjne mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. Są to kobiety dotąd nie zachodzące w ciążę , u których prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi wzrasta z czasem przyjmowania HTA. Za bezpieczne uważa się stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych przez okres nie dłuższy niż 2 lata. |
|
|