1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guzek niezłośliwy piersi z zaleceniem usunięcia |
vioom
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 20737
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-10-16, 00:15 Temat: Guzek niezłośliwy piersi z zaleceniem usunięcia |
Teoretycznie o najczęstszych powikłaniach powinien poinformować Cię lekarz prowadzący w szpitalu przed zabiegiem.
A śmierć po operacji może wystąpić choćby wskutek hipertermii złośliwej (mało który ośrodek posiada Dantrolen), krwawienia, zatoru i miliona innych. Podpowiem Ci, że ryzyko zgonu jest tak niskie, że nie należy się go obawiać. Z resztą ktoś kiedyś stwierdził, że:
"sala operacyjna to najbezpieczniejsze miejsce na Ziemi".. i według mnie miał rację
A historia że ktoś tam umarł w czasie operacji a ktoś tam tuż po to bajki ludowe pokroju potwora z Loch Ness czy Yeti. Nie warto wierzyć bredniom. |
Temat: Guzek niezłośliwy piersi z zaleceniem usunięcia |
vioom
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 20737
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-10-15, 18:44 Temat: Guzek niezłośliwy piersi z zaleceniem usunięcia |
Witaj,
Cytat: | Chciałam spytać czy po usunięciu guza piersi,torbiela czy innej przypadłości mogą wystąpić jakieś powikłania?? |
Tak. Każdy zabieg medyczny obciążony jest ryzykiem powikłań, których odsetek zależy między innymi (i przede wszystkim od):
- rodzaju i wielkości zabiegu (transplantacja vs. usunięcie kaszaka)
- wieku, stanu sprawności chorego (23 letni chory vs. 89 latek)
- obciążeń innymi chorobami niż ta, której dotyczy zabieg (osoba zdrowa vs. chora z nadciśnieniem, cukrzycą i tętniakiem rozwarstwiającym aorty)
- doświadczenia ośrodka i zespołu oraz możliwości (operacja klasyczna w szpitalu powiatowym a operacja minimalnie inwazyjna w Klinice)
Cytat: | Lekarz prowadzący powiedział,że niema jako takich problemów ale jednak wolę się upewnić czy jest możliwość powikłań od osób postronnych które nie mają powodów do kłamstwa czy ubarwiania prawdy |
Uwierz mi, lekarz będzie ostatnią osobą chcącą ubarwiać prawdę
A operacja uzależniona jest od.. wskazań. Jeśli takowe istnieją to należy się zdecydować. |
|
|