1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Melanoma malignum SSM cutis |
vioom
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7342
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-08-30, 23:36 Temat: Melanoma malignum SSM cutis |
Witaj,
easyshare napisał/a: | Co to znaczy, że rokowania są złe? Czy jest możliwość operacyjnego usunięcia przerzutu? |
Oznacza to nie mniej, nie więcej, że wyleczenie praktycznie jest niemożliwe. Nie jestem neurochirurgiem, nie mogę wypowiedzieć się z technicznej strony czy resekcja przerzutu W CAŁOŚCI byłaby możliwa, bo tylko taka operacja może przynieść chorej korzyść. Natomiast pewnym jest, że operacje guzów mózgu są o tyle trudne, że operuje się na granicy zdrowej tkanki a nie w jej obrębie. Resekcja każdej, nawet najmniejszej ilości zdrowej tkanki może skutkować poważnymi deficytami neurologicznymi po operacji. Dlatego najlepsze warunki do operowania guzów mózgu to dobry dostęp chirurgiczny i dobrze odgraniczony a najlepiej otorebkowany guz. Co też z kolei nie jest takie proste do stwierdzenia w badaniach obrazowych bo często guzowi towarzyszy obrzęk i ocena rozległości guza jest niemożliwa. Generalnie uważam, że trudno w tej chwili mówić o operacji neurochirurgicznej.
Pozdrawiam serdecznie |
Temat: Melanoma malignum SSM cutis |
vioom
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7342
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-08-29, 23:35 Temat: Melanoma malignum SSM cutis |
Witaj,
Niestety jest źle. Obszary aktywne metabolicznie w badaniu PET-CT to z ogromnym prawdopodobieństwem zmiany przerzutowe. Obecnie w mózgowiu zaznacza się wyraźna zmiana o charakterze przerzutu (meta). Niestety w takim przypadku rokowanie jest złe. Przykro mi, że przekazuję takie informacje.
Pozdrawiam |
|
|