Autor |
Wiadomość |
Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
wiki
Odpowiedzi: 129
Wyświetleń: 53443
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-09-23, 15:50 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Dziękuję Wam wszystkim z całego mojego obolałego serca
Dzisiaj pożegnaliśmy tatkę Jeszcze za wcześnie, aby zebrać myśli. Odezwę się jak się ogarnę, bo życie musi przecież toczyć się dalej... |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-09-19, 22:31 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Gdyby miłość mogła uzdrawiać byłby z nami...
Dzisiaj o godz. 15.59 mój ukochany Tatko odszedł. Otoczony miłością najbliższych, w domu, spokojnie. |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-09-08, 13:02 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Cyntia, Sylam5 dzięki, że jesteście przy mnie w tym trudnym okresie. Dzisiaj było ciut lepiej |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-09-07, 15:33 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Niestety z tatką jest gorzej. Zdarzają mu się odloty świadomości, czyżby to były przerzuty? Dyżurujemy na zmianę w szpitalu. Jest ciężko, ale walka nierówna. Boję się nadchodzących dni. Na razie tyle. |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-31, 21:16 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Mogilanka, Olka dzięki i napiszę tylko tyle bardzo Go kocham i będę walczyć dla Niego, o Niego, dla siebie i o siebie.
a tak z ostatniej chwili tatko wylądował znowu w szpitalu, wodobrzusze szybko tym razem narosło pojawiły sie obrzęki nóg i chyba nici z tej chemii, bo do tej pory takich objawów nie było. Jednym słowem pogorszenie, choć rosołki są nadal konsumowane. Jutro konsultacje, jak się coś wyjaśni to napiszę. Mija właśnie 8 miesięcy od pojawienia się wody w brzuchu, ile przed nami? I co jeszcze nas czeka? Strach zaglada mi w oczy i nie chcę myśleć co dalej???
Trzymajcie kciuki i dziękuję, że jesteście |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-31, 13:26 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
No cóż a jednak czasami tak bywa Tato ważył 82 kg, a teraz tylko 55... Wyniszczenie rzuca się w oczy, dla nas nie jest problemem, ale nawet niektórzy znajomi nie potrafią ukryć szoku, gdy Go widzą, chociaż bardzo się staraja, a tatko to przecież wyczuwa
Smutne to wszystko, jak choroba potrafi zmienić fizycznie człowieka, ale jeszcze gorsze jest wyniszczenie psychiczne
Dam znać co będzie dalej, ale tak naprawdę to nie jestem optymistką, tak bardzo chciałabym, ale nie potrafię. Czyżby przeczucia? Zobaczymy....
Pozdrawiam, wiki |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-29, 16:21 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Mogilanko (czyżby z Mogilan?) kochana niestety tatko jest tak wyniszczony, że wstydzi się wychodzić między ludzi Pozostaje balkon i spacery po mieszkaniu, ale tęskni bardzo za krakowskim rynkiem, za łąką pełną kwiatów za ptakami, za drzewami...
Bo musisz wiedzieć, ze tato ma bardzo poetycką duszę i ostatnio w Jego twórczości pojawił się motyw raka. ale to już odrębny temat.
Dobrze, że Wy możecie rozkoszować się pięknymi widokami natury, dotykać ją i smakować. to przecież takie ważne dla każdego, a dla naszych chorych jeszcze ważniejsze. Zazdroszczę ci tych spacerów z mamą i tak trzymajcie |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-28, 19:39 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Witam po krótkiej przerwie I znowu zbliża siękolejny nasz termin, kolejna próba Jak już pisałam na początku września ma zapaść decyzja o dalszym leczeniu tatki. Czy będzie chemioterapia? Ważne decyzje i ten ciągły niepokój, wyczekiwanie, strach
A tatko? po staremu pałaszuje rosołki, nienawidzi nutridrinków, a ostatnio na swoim blogu napisał : donoszę wszystkim nie bez żalu, że znowu jestem kurna w szpitalu. W chorym ciele silny duch, prze ku życiu... i aby tak było jak najdłużej
Pozdrawiam |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-21, 23:10 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Moje kochane Nie piszę wiele bo wszyscy cieszymy się pobytem tatki w domku, dogadzamy Mu jak możemy i staramy się "nie pamiętać", że koniec sierpnia zbliża się nieubłagalnie, a jak wiecie na początku września zapadnie decyzja czy tatko kwalifikuje się do leczenia chemicznego Widzę w Jego oczach niepew ność i strach
Ciężko z tym wszystkim żyć, ale jak mus to mus
Więc staramy sie wykorzystać ten czas kiedy jest w domu, ale czasami dopada Go dołek, raz większy raz mniejszy i wtedy ja też uciekam do kąta i upuszczam łezki, tak po kryjomu.Gdzieś tam w środku odzywa się niepokój, bo przecież w marcu dawano mu od 2 tygodni do 6 miesięcy życia, a to już... Niepokój przeradza się w strach i wtedy nawet dobry apetyt tatki nie cieszy, bo pogorszenie może przyjść nagle, prawda?
Moli kochanie tego płynu było ok. 10 litrów, on się tak szybko zbiera
Mogilanko nad wagą tatki pracujemy, a przede wszystkim on sam pracuje. Na razie nie spada i chyba lekko drgnęła w górę, ale stwierdzić trudno przez to wodobrzusze.
Jednym słowem czekamy....
Dzięki Wam za pamięć i Tobie Cyntia też. Całuję Was wszystkie razem i każdą z osobna. |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-13, 21:52 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Odbarczony tatko wrócił do domu |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-09, 20:34 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
OczywiścieNo więc tak... byłam dzisiaj na rozmowie z profesorem.
Zapytałam o diagnozę... tak to mesothelioma czyli międzybłoniak. Badanie IHC konsultował znany patomorfolog krakowski. Okazało się jednak że w trakcie laparoskopii pobrano zbyt ubogi materiał i nie można określić czy to mesothelioma czy mesothelioma malignum Była konsultacja z chirurgiem i rozważano nawet otwarcie tatki, ale stwierdzono, że za duże zagrożenie ze względu na wyniszczenie tatki Na moje pytanie jaka jest różnica pomiędzy mesothelioma a mesothelioma malignum odpowiedział mi dr, że pierwszy łagodny, a drugi złośliwy. Jeden i drugi źle rokują, ale tylko ten drugi, złośliwy, można leczyć chemią
Oczywiście w przypadku tatki objawy kliniczne przemawiają za malignum Ale przebieg choroby tatki jest nietypowy, więc wątpliwości pozostają
Co postanowiono zatem? Dano tatce miesiąc na zebranie się, waga ma nie spadać, a nawet iść do góry, poziom białka ma wzrosnąć i na początku września decyzja o rozpoczęciu bądź nie leczenia .Tatko ma dużo chodzić, stosować się do zaleceń lekarzy i wierzyć, że będzie dobrze. Wyniki krwi są dobre i nie trzeba przetaczać, apetyt dopisuje nadal Tatko jest w szpitalu, odbarczany powoli, ok. 2litry dziennie... takie zalecenia lekarzy. Stan psyychiczny tatki dobry, bo wreszcie przedstawiono mu jakiś plan leczenia jakiś cel Wie, że może być różnie, ale cel motywuje
To tyle z pola walki, pozdrawiam wiki
[ Dodano: 2010-08-09, 21:51 ]
I jeszczs na koniec parę słów. DSS w jednym ze swoich postów bardzo przystępnie wyjaśniła dylematy związane z leczeniem chemicznym... pierwsza zasada nie szkodzić, zastosować rachunek strat i zysków, a może analizę kosztów? Tatko jest księgowym , mama ekonomistką, więc nikt nie nalega... poczekamy |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-06, 19:37 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Cyntia napisał/a: | Z pewnością Tatuś jest z Ciebie dumny |
Cyntia kochana, a jakże , ma nas trzy i mawia do znajomych i przyjaciół: moje wspaniałe córki
podrawiam i dziękuję, że jesteście ze mną |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-04, 20:08 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Moli kochanie ak mi przykro... Mój tatko też od wtorku w szpitalu...Jutro odbarczanie pod konrolą usg i na oddziale chirurgicznyym. Tyle mogliśmy dla niego zrobić, żeby mniej bolało i było skuteczne... To już 4 raz...
Pisałam już o dzisiejszej konsulacji z onkologiem. Była a jakże, tatko chciał sam porozmawiać z lekarzem, taki spryciula Ale była przy tej rozmowie lekarka z oddziału i przekazała nam, że p. profesor zalecił po odbarczeniu wykonać usg i jeżeli nie będzie guza, tylko zmiany rozsiane to będzie leczenie chemiczne. Dotychczasowe wyniki pokazywały drobne rozsiane guzki, więc może wszystko będzie OK i tatko dostanie tę chemię. Ma bardzo trzeźwy umysł i wie, że o jakaś szansa dla niego.
Wyniki krwi niezłe, jak wyraziła się p. dr i nie ma konieczności przetoczeń Apetyt dopisuje nadal, na pewno tatko jest silniejszy, w marcu nie miał siły odkręcić butelki wody mmineralnej, a wczoraj w szpitalu sam łóżko przestawił
moli napisał/a: | a co bedzie po chemii |
My też mamy obawy, ale DSS potrafi tak dotrzeć do każdego, że człowiek przestaje fiksować... Czytam wszystkie Jej posty i uczę się nie tylko walczyć, ale też żyć z chorobą tatki. Dzięki DSS, że jesteś
Moli mój tatko też wyniszczony. Zleciał z 82 kg do 55. Inna postura, wszystko takie zminiauryzowane, kruche, delikatne, tylko oczy bystre i takie dawne pozostały, i jeszcze wola walki, nadzieja i poczucie, że nie jest sam, że zawsze może na nas liczyć. Tak sobie myślę, że ta straszna choroba, przy całym swoim przerażającym okrucieństwie, dała nam poczucie jedności i miłości...
Mam taki charaker, że w każdej syuacji staram się dostrzec, wyszukać jakąś dobrą sronę, innymi słowy: nigdy nie jes ak źle, żeby nie mogło być gorzej
Moli kochana musimy walczyć dalej i być z naszymi tatkami
[ Dodano: 2010-08-04, 21:11 ]
... sorki za błędy... t mi nie wchodzi |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-03, 22:33 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
DSS wielkie dzięki |
wiki
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-02, 21:58 Temat: śluzak rzekomy otrzewnej |
Mogilanka, Olka tutaj nie chodzi o to czy zdecydować się na leczenie systemowe. Mamy obawy czy rozpoznanie międzybłoniaka jest pewne. Konsultowaliśmy tatkę u kilku onkollogów i zdania są podzielone między śluzaka i międzybłoniaka. To bardzo rzadkie nowotwory i z tej przyczyny trudno je zdiagnozować A z tego co czytałam leczenie systemowe międzybłoniaka jest inne niż śluzaka. I tu mamy problem
Tatko przecież osłabiony, chudziutki i jeszcze ta niepewność
A w praktyce wygląda to tak: chirurg onkolog to śluzak, onkolog chemioterapeuta międzybłoniak , i tak nam mącą
Mam wrażenie, że środowisko krakowskich onkologów jest podzielone, a może nawet więcej
A cóż my laicy możemy Może za dużo wymagam Chcę komuś zaufać, aby pomóc tatce i dalej kręcę się w kółko
A tatko już w szpitalu, poszedł na odbarczanie i przebadanie ogólne, a w środę zobaczy go onkolog i zobaczymy co będzie, a raczej co tato zadecyduje. MY USZANUJEMY JEGO DECYZJĘ...
:)pozdrawiam wiki
[ Dodano: 2010-08-03, 11:58 ]
Witam Może ktoś mi pomoże. Znalazłam w wikipedii takie informacje dotyczące badań IHC w wykrywaniu międzybłoniaka:
Typowa immunohistochemia wyników międzybłoniaka:
Pozytywny
EMA
WT1
Calretinin
Mesothelin-1
Cytokeratin 5/6
HBME-1
Negatywny
CEA
B72.3
MOC-3 1