Witam, pare dni temu zastałam mamę w bardzo złym stanie, dostała wyniki badania RTG klatki piersiowej z płaczem mówiąc, że zostało jej pół roku życia, sama jestem w bardzo złym stanie, a jeszcze bardziej się boję, że to dopiero początek. Chciałabym prosić o pomoc na temat tego wyniku, czy ktoś coś z niego rozumie?
RTG KLP:
Przywnękowo po stronie lewej widoczna jest owalna zmiana o wielkości 3.5x2 cm o równych i gładkich zarysach. W dolnym polu pluca lewego widoczne jest zacienienie powodujące zatarcie zarysów lewej kopuły przepony oraz jej uniesienie - podejrzenie niedomny. Konieczne poszerzenie diagnostyki.
Miąższ płucny po prawej stronie bez zmian ogniskowych. Sylwetka serca nieposzerzona w wymiarze poprzecznym.
Kąty przeponowo-żebrowe: prawy wolny, lewy spłycony.
Mama kaszle od dłuższego czasu, szybko się męczy (jest otyła) nie pali papierosów, ma 54 lata, ponad rok temu miała wycinane mięśniaki macicy (ważył ponad 2 kg). Jeżeli mam podać więcej szczegółów proszę napiszcie tylko co..
W czwartek (14.05) idę z nią do pneumologa. Co powinnam zrobić dalej? Czy umówić ją prywatnie do innego specjalisty, aby zaczerpnąć innej opinii? Jeśli tak do do jakiego? Jakie jeszcze badania możemy zrobić?J estem z Katowic, może ktoś zna dobrych lekarzy? nie chce niczego przeoczyć, chcę zrobić wszystko co w mojej mocy. Czy to musi być rak
czy jest nadzieja?
Proszę, pomóżcie.. jestem z tym sama