Witam,
wątek dotyczy mojej Babci (80 lat). Babcia na początku roku zaczęła mieć bóle podbrzusza, zawroty głowy (ma także stwierdzonego nerwiaka nerwu VIII - guz łagodny). Otrzymała skierowanie na usg jamy brzusznej, gdzie była widoczna tylko jakaś zmiana na trzustce - nic konkretnego, dlatego następnie dostała skierowanie na tomografię komputerową jamy brzusznej:
Data 8 kwietnia 2013 r. - opis badania KT jamy brzusznej:
Wątroba powiększona, wykazuje w całym miąższu obecność licznych, okrągłych, różnej wielkości ognisk przerzutowych.
Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka o zachowanej wielkości, w jej ogonie widoczna torbiel o wym. 47mm x 48 mm. Nerki obustronnie o prawidłowej warstwie korowej. Cech zastoju moczu nie stwierdza się. Prawidłowy obraz KT nadnerczy i śledziony. Aorta brzuszna o zachowanym świetle.
Węzły chłonne dostępne badaniu prawidłowe.
Niedawno miała robione prześwietlenie płuc - wszytko ok.
Wczoraj Babcia miała wizytę w centrum onkologii... ma skierowanie na biopsję wątroby, kolonoskopię i badania krwi... Lekarka powiedziała, że na pewno nie będzie poddana leczeniu operacyjnemu. Nie została zatrzymana w szpitalu.
Wszystko to czarno widzę... chciałabym tylko żeby nie cierpiała.
Myślałam, że robi się biopsję guza pierwotnego a nie przerzutów?
Witaj,
Jesli babcia wie o swojej chorobie, to mozesz z nia szczerze porozmawiac, ze jeszcze nie wszystko stracone, zeby sie nie poddawala, ze bedziecie ja wspierac i razem walczyc... przede wszystkim wy jako rodzina nie mozecie wątpic...
Trzymam za Was kciuki i zycze Wam, zeby jednak zdecydowala sie na te badania...
_________________ Tatko 01.12.1952r - 06.02.2013 r. (*)
Na zawsze w moim sercu...
Babcia miała robioną biopsję wątroby.
Obraz cytologiczny odpowiada rakowi gruczołowemu.
Pierwotne ognisko może znajdować się w trzustce lub drogach żółciowych.
Immunofenotyp komórek raka: CK7+, Ca19.9+, CK20-, TTF-1+
Wynik wstępny: cellulae carcinomatosae - adenocarcinoma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum