Trzy lata temu zdiagnozowano u mnie CIN III i HSIL.
Wykonano mi badania dodatkowe które potwierdziły diagnozę.
Przeszłam konizację szyjki macicy ale po niespełna roku od zabiegu choroba powróciła i sięgała dalej.
Prawie 2 lata temu usunięto mi macicę z tego samego powodu.
Pół roku temu wykryto mi guzek w piersi - zmiana łagodna
a ostatnia cytologia pokazała obecność bakterii candida.
Czy w takiej sytuacji potrzebna jest wizyta u onkologa?
Z góry dziękuję za odpowiedź
[ Dodano: 2017-01-25, 15:14 ]
Dodam że wykryto u mnie również wirus HPV
A kto zlecił te badania? Ten lekarz też powinien rozpocząć leczenie lub skierować cię dalej.
Bakterie Candida wskazują na grzybicę pochwy - wywoływaną najczęściej przez gatunek grzybów.
Cytat:
Dodam że wykryto u mnie również wirus HPV
To brodawczak ludzki. Nie ma leku, który pozwoliłby pozbyć się wirusa HPV, można jednak leczyć wywołane przez niego zmiany.
Jak to by wyglądało w przypadku z twoją historią onkologiczną musi zdecydować lekarz.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
W Twojej sytuacji wydaje się, że nie ma ku temu bezpośrednich wskazań:
zmiany w szyjce macicy, jak rozumiem, zostały usunięte w sposób radykalny,
guz w piersi okazał się łagodny.
Jak słusznie zauważyła Ola Olka - jakie są zalecenia i wytyczne lekarza/y dotychczas prowadzącego/ych Twoje leczenie:
czy masz wyznaczone terminy wizyt kontrolnych ?
Jeśli uważasz dotychczasową kontrolę za niewystarczającą,
możesz zarejestrować się do lekarza onkologa w celu upewnienia się, że zmiany w piersi i szyjce macicy były leczone prawidłowo,
w takim razie na wizytę weź ze sobą całą posiadaną dokumentację medyczną dotyczącą diagnostyki i leczenia tych zmian.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum