A czy mama bierze jakieś leki? Może sterydy?
Moja mama miała bardzo "słabe " nogi mimo naprawdę niewielkiej ilości sterydów, ale branych przez kilka miesięcy. One osłabiają mięśnie.
Poza tym pamiętaj, Twoja mama jest poważnie chora. Czasem wraz z chorobą pojawiają się zmiany w zachowaniu, nawet depresje. Taki pacjent powinien byc objęty opieką ze strony wielu specjalistów. Ja byłam w kontakcie z onkologiem, lekarzem z hospicjum, psychiatrą i lekarzem rodzinnym. Dzisiaj w hospicjach mają też psychologów którzy przychodzą do pacjentów, a ich sugestie bardzo pomagają w opiece nad chorym.
Dziwne co mówią lekarze. Do świąt jest jeszcze bardzo daleko. Skoro onkolodzy każą czekać to może wezwij neurologa do domu, może zbada mamę i coś doradzi, bo to niechodzenie nie jest normalne. Może tak jak piszesz i sugerujesz, to jest nowy objaw.
A czy mamie puchną nogi?
jackumalin,wydaje mi sie ,ze choroba postępuje i to własnie nadchodzi ten moment bys spędzał z mamą jak najwięcej czasu.Obserwuj mamę bardzo uważnie i wszystkie zmiany zgłaszaj pani radiolog,nawet telefonicznie.
Przykro mi bardzo.
_________________ Romka.
To nie był czas,to nie była pora.21.o3.2014.
Witajcie
Jestem teraz po kolejnym tomografie mamy. Bardzo nie pomyślnym...
Wcześniej pisałem, że mama źle się czuła ale nastąpiła poprawa i bóle minęły i czuje się bardzo dobrze. Chciałbym poprosić o pomoc w interpretacji dzisiejszego wyniku. Od lekarzy dzisiaj za dużo się nie dowiedziałem poza tym, że jest ostatni moment na chemioterapie...
Niestety wg opisu stwierdzona jest wznowa, a więc nawrót choroby. Dodatkowo powodujący niedodmę, czyli gorszą wydolność oddechową. Zmiana jest duża, nacieka duże naczynia krwionośne, uciska też część serca. Zmiany przerzutowe w wątrobie i w nadnerczach. Nie wygląda to dobrze.
Wydaje mi się, że na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam....ja też jestem w podobnej sytuacji, ale stwierdziłam, że jeżeli mama podjęła decyzje o przyjmowaniu chemii, to tak ma być....powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum