1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Gilmaly-relacje z polany
Autor Wiadomość
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #316  Wysłany: 2012-12-18, 15:41  


Nie no bez przesady z tym zaleganiem.Coś tam jednak z nudów zrobiłem.Ale od początku.Wczoraj trochę cieniutko było więc tabletki przeciwbólowe dwie się łynęło i lulu.Spałem jak mops do 8.30
Tymka wywiało na ksiuty do Warszawy.Jest tam na Sadach Żoliborskich taka psia banda wieczorem co dnia się spotykająca.Więc dla podtrzymania stosunków się wybrał.Tym bardziej że jest w tej bandzie pewna dama-goldenka.Więc wiecie-rozumiecie.Zatem nie miał mnie kto obudzić i se pospałem setnie.A potem dzień jak co dzień.Kawa.Dziś wyjątkowo krótka konwersacja z małżonką Panią albowiem wybierała się na polowanie.Znaczy się ciuchland przy Żelaznej we wtorki ma nową dostawę.No a potem trochę polegiwania,trochę forum i trochę roboty.



I dla przyjemności zacząłem ozdabiać chałupę na Święta



A teraz idę odgrzać wczorajszą fasolkę po bretońsku czyli po po9lsku bo cóś zgłodniałem

[ Dodano: 2012-12-18, 15:57 ]
Dzisiaj jeszcze lepsza.Puściła sos fasolka.Mniam :uhm!:
 
Nika2 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 25 Lut 2011
Posty: 1606
Skąd: Wielkopolska
Pomogła: 297 razy

 #317  Wysłany: 2012-12-18, 16:28  


gilmaly,
No od razu fajnie się czyta ,chata ozdobiona super :uhm!: z daleka ją widać i jak ktoś zabłądzi ,to jak w dym po światełkach trafi !yes!yes!
Ocieplenie zrobione na pewno w kominku też jakieś polanko się tli :)
Ja właśnie z pracy wróciłam dojeżdżam do pracy ok 28 km , teraz jest odwilż więc jest ok ale zimą do bani z tymi dojazdami :<:
_________________
Życie jest piękne i warto Żyć
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #318  Wysłany: 2012-12-18, 20:29  


Ławka... połóż dechę na dwóch pieńkach, postaw pod ścianą od strony południowej... Jak słonko zimą przygrzeje, to sama frajda posiedzieć. No i kot się będzie miał gdzie wylegiwać... :)
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #319  Wysłany: 2012-12-19, 20:18  


No ulżyło.TK jest ok.A problem z kręgosłupem moja Magdalenka skwitowała krótko.Na początek MŻ.I chyba od Nowego Roku czeka mnie dieta bo ważę prawie 100 kg.Choć przy wzroście 186 cm
nie jest to jakaś straszna nadwaga.Ale jest.Może nie będzie trzeba bo zaraz koniec świata.A ja lubię amciu-amciu.Bardzo...

[ Dodano: 2012-12-20, 07:46 ]
Cholera, wszystko dobrze tylko czemu dziś pół nocy nie spałem z powodu bólu w pośladku?Cholerstwo jest takie jak bym tam miał zęby.To tego rodzaju ból.Pochlastać się można.
 
Zoja 62 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 1156
Skąd: Śląsk
Pomogła: 206 razy

 #320  Wysłany: 2012-12-20, 09:07  


Gilmaly, to jest tak jak napisał nasz Szan. Moderator...SKS

Mnie dziś łupie w biodrze, znaczy, że żyję :-D

A na takie bóle jak Twoje, pomaga smarowanie końską maścią...i nie robie sobie jaj, żywa prawda, sprawdzona na PiW który jest "dyskobolem"
_________________
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
 
jo_a 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 1951
Skąd: Górny Śląsk
Pomógł: 313 razy

 #321  Wysłany: 2012-12-20, 09:43  


Cytat:
Mnie dziś łupie w biodrze, znaczy

..."przeŻuty" :/hahaha/:
Z cyklu: "niedyskrecje".
_________________
„Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
 
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #322  Wysłany: 2012-12-20, 09:50  


Tylko widzisz słoneczko , cholerstwo mnie naparza od jakich 3 miesięcy.Wyobraź sobie że ćmi cię ząb tak długo.Ale to tak na marginesie.
Rozpoczynam trening z rosołem wołowym.Umyte mięsko do zimnej wody.Mały gaz.Listek laurowy,ziele angielskie pokrywka na garnek i........?
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy

 #323  Wysłany: 2012-12-20, 09:56  


Gilmaly, tak tu opisujesz różne pyszności, zalety otoczenia, że jeszcze trochę, a się nas spodziewaj ;)
Pozdrawiam :)
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #324  Wysłany: 2012-12-20, 10:24  


Ja do rosołku wołowego daję liść kapusty... a'propos kapusty. Lubicie taką młodą kapustę z marcheweczką i kawałeczkami chudego boczku? Nie wychodzi z takich marketowych kapust, tylko z takich ze straganów, w maju-czerwcu, z takiej naprawdę młodej kapusty... Otóż wiem jak to podrobić :-D
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #325  Wysłany: 2012-12-20, 10:24  


Nic za darmo.Trzeba mnie nauczyć porządnego gotowania.We własnym dobrze rozumianym interesie.Więc co z tym rosołem ?
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #326  Wysłany: 2012-12-20, 10:26  


no i oprócz listków i bobków, marchew trza, pietruchę, selera i pora... jak już wspomniałem, daję liść kapusty jeszcze :-)

[ Dodano: 2012-12-20, 10:27 ]
no i cebulę opaloną nad gazu płomieniem... :-D
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #327  Wysłany: 2012-12-20, 10:28  


A kapusty nie mam.Do najbliższego bazaru ok.27 km.Ale zapamiętam.Załozyłem sobie osobny folder na kulinaria.

[ Dodano: 2012-12-20, 10:30 ]
W jakiej kolejności co by wyszedł jak należy ?

[ Dodano: 2012-12-20, 10:35 ]
Ja nie żartuję,pytam fachowca.Bo niby każdy wie jak ugotować rosół.Niby prosta zupa,jednak zrobić dobrze wcale nie jest tak chop-siup.
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #328  Wysłany: 2012-12-20, 10:39  


mięso z zielem i bobkami, warzywa (bo i tak je wyciągasz), i tyle... na początku posolić, ew. powegecić, czy wrzucić kostkę rosołową... Pieprzymy na końcu, warzywa po wyciągnięciu można pokroić, dodać majonezu i jajka, ogórka kiszonego i groszku konserwowego na sałatkę jarzynową (na Mazurach mówią na to "kaczy żer), albo trochę posiekanej marchewki i pietruszki do talerza na makaron (który gotujemy osobno!!!), i zalać gorącym rosołem. Od makaronu lubelskiego wolę do rosołu takie tanie krajanki rosołowe z napisem "babuni", "domowe". Jak się rosół znudzi, to trzeba łychę koncentratu pomidorowego, łychę śmietany, makaron do środka wrzucić - będzie fajna, gęsta pomidorówa...
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
Chanel 



Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 113
Skąd: Śląsk
Pomogła: 11 razy

 #329  Wysłany: 2012-12-20, 10:42  


Mniaam... ale smacznie tu się zrobiło!

Smak takiej kapustki pamiętam, pamiętam. Tylko samej jakoś mi nie wychodzi.

A do rosołku wszystko naraz wkładasz. I potem rosołek pyrka na malutkim ogniu. Im dłużej tym lepszy, bardziej energetyczny.
 
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #330  Wysłany: 2012-12-20, 10:46  


No właśnie przykład.Niby na małym ogniu,wydaje się że szum zebrałem,ale przez chwilę dostał większego bulgotania i chyba mi się "zwurdził"znaczy się szum mi się zamieszał.Nie mam , ale moja mama zawsze do rosołu dawała kawałek włoskiej kapusty.

[ Dodano: 2012-12-20, 10:51 ]
Parę razy,jak za wcześnie włożyłem warzywa to,mam wrażenie że z tego powodu,nie chciała mi wołowina zmięknąć.

[ Dodano: 2012-12-20, 11:10 ]
Cytat:
warzywa po wyciągnięciu można pokroić, dodać majonezu i jajka, ogórka kiszonego i groszku konserwowego na sałatkę jarzynową



No obowiązkowo ziemniaki w mundurkach ugotowane,potem pokrojone w kosteczkę,szara reneta też w kosteczkę.Oczywiście wszystko to co powyżej.U mnie w domu powyższy wytwór dzielono na pół i do jednej części wkrajało się trochę trochę szyneczki a do drugiej trochę śledzia i cebulki tej od śledzia.No i oczywiście majonez własnoręczny kręcony w jedną stronę.Ot takie niegdysiejsze mamine klimaty.Muszę przy tym powiedzieć że moja Magdalenka znakomicie kultywuje te smaki.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group