Witam. Chciałem zapytać o kilka rzeczy w aspekcie choroby wujka. Wujek jest osobą samotną, tj. nie posiada rodziców, małżonki czy dzieci, a dodatkowo mieszka sam. Co gorsza, nie posiada własnego źródła finansowania.
W lipcu tego roku Wujek poczuł się źle. Został zabrany do szpitala i po diagnozie mówiącej o padaczce oraz udarze mózgu został wypisany do domu. Po trzeciej kolejnej wizycie stwierdzono na początku nowotwór mózgu (4 ogniska, w tym największe 19mm), a następnie nowotwór płuc oraz mózgu. Zalecono leczenie paliatywne, w tym radioterapię. Końcem października wujek zaczął narzekać na opuchlizny. Okazało się, że wyskoczył duży cukier i kolejny raz wujek poszedł szpitala. Stwierdzono cukrzycę. Oczywiście wujek jest agresywny, dodatkowo ma niedowład ręki. Nie chce pytać o rokowania, bo trochę poczytałem forum i niestety wiem jak sytuacja wygląda. Mam jednak inne pytanie, jak wujkowi możemy pomóc? Czy przysługuje mu hospicjum stacjonarne?
Filip1989,
Tak, skierowanie do hospicjum może wypisać lekarz rodzinny ( jeśli nie zrobił tego lekarz z oddziału, na którym był Wujek).
Inną sprawą jest termin przyjęcia do hospicjum, zazwyczaj trochę się czeka. Rozejrzyj się i posprawdzaj kolejki w okolicznych hospicjach.
Życzę dużo sił i pozdrawiam ciepło.
W zeszłym roku u mojego wujka -bezdomnego kawalera bez środków do życia stwierdzono nowotwór gardła i krtani.
Wówczas zwróciliśmy się do opieki społecznej o pomoc.
Poradzono nam żebyśmy złożyli wiosek o zasiłek z pieniędzy gminnych.
Wujek stanął na komisję, przyznano mu świadczenie na dwa lata. Po operacji wystaralismy się o miejsce w domu pomocy . Mieszka tam ma opiekę i jest bardzo zadowolony. Warto zwrócić się o pomoc do MOPS.
Wasza sytuacja jest trochę inna wasz wujek ma inny nowotwór i gorsze rokowania jednak uznalam że może przyda się wam moj wpis.
_________________ Już razem: 30.05.2016, 07.11.2018.
Zawsze ze mną !
Tak, każdej osobie w takim stanie jak twój wujek przysługuje opieka hospicjum. W waszej sytuacji hospicjum stacjonarne jest jak najbardziej wskazane bo wujek nie ma osoby która mogłaby się nim zajmować w domu. Działajcie jak najszybciej bo w niektórych hospicjach trzeba czekać na miejsce.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Dziękuje za udzielenie odpowiedzi. Nie byłem pewny czy osoba w jeszcze nie najgorszym stanie może ubiegać się o hospicjum stacjonarne, tym bardziej że inaczej wynikało z poszczególnych stron instytucji. Udało się jednak hospicjum załatwić i co najważniejsze, wujek po rozmowie głównie z lekarzami wyraził zgodę.
Wujek korzysta z pomocy MOPSu.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: missy: 2016-11-23, 22:08 ] 👍
Witam ponownie. Choroba u Wujka niestety postępuje. Ma poważne problemy z pamięcią, leki przyjmuje jedynie w kroplówce i jest strasznie agresywny. Dodatkowo z powodu rzekomej infekcji został odesłany z hospicjum do szpitala. Sęk w tym, że w szpitalu na razie nie stwierdzili infekcji i planują wysłać wujka do domu...
W związku z tym mam pytania. Czy to jest normalne i zgodne z procedurami podejście obu instytucji? Czy hospicjum ze względu na agresywny styl może odesłać pacjenta?
Okazało się, że jednak była infekcja. Po tygodniu przebywania w szpitalu wujek trafił do hospicjum, gdzie przebywał krótki.
Wujek kilka dni temu zmarł, nie dożył nawet świąt... Od rozpoznania choroby minęło raptem 4 miesiące. 4 miesiące życia młodej osoby w obliczu nieuleczalnej choroby. Czy życie ludzkie ma jakiś sens?...
Pytania o sens życia lepiej nie zadawać w obliczu śmierci, odpowiedzi zawsze będą niepełne i naiwne. Teraz spróbuj/spróbujcie przetrwać ten "czas śmierci"- przeżyjcie go.
Zrobiłeś bardzo dużo, pomogłeś Wujkowi, to są sprawy niewycenialne...
Myślę ciepło i współczuję.
Na pewno ma i wydaje mi się, że duży ale tak było, jest i będzie, że musimy w pewnym momencie opuścić ten ziemski świat. Sensu nie ma cierpienie, nie tak człowiek powinien odchodzić, to już jest na pewno okrutne i zupełnie bez sensu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum