Próbowałem wynegocjować termin.Ale lekarz otworzył magiczny notes który była cały zapisany.Stwierdził że zdaje sobie sprawę z istoty problemu ale nie może zrobić wyjątku i jak on to ujoł,,nie moge kogoś skreslić i przepisać na inny termin a wpisać Panią".
Nie chce być egoistą ale sądze że jeżeli ktoś ma mniejszy problem mógł by zrobić ten wyjątek.....
_________________ W Bezsensie sens jest jedynym awansem.....
Wklucie centralne jest w klinice zakładane od razu, jeśli pacjent tego wymaga. Nie trzeba nic blokować. Jeśli chloniak Hodgkina, to chemioterapia w tym przypadku nie wymaga żadnego wklucia centralnego. Ani biopsja cienkoigłowa, ani grubo nie są rekomendowane w diagnostyce chłoniaków.[/quote]
Nie mówię o wkłuciu centralnym tylko o porcie do chemioterapii... to jednak różnica. Chłoniaki Hodkina też pięknie się leczy przez port. Kogo by nie zapytać po ziarnicy co by zmienił po leczeniu to przede wszystkim mówią o porcie. Co do gruboigłowej to się nie będę kłócił ze specem w tej dziedzinie, ale trudno mówić o pobraniu całego węzła jeśli mamy guz ponad 10cm i niepowiększone węzły obwodowe. Ale racja trzeba dążyć, żeby złotym standardem była mediastinoskopia przy guzach śródpiersia.
Co do portu to moje doświadczenia są znakomite. W R-DEPOCH lecą 3 pompy na raz prze 96 godzin plus nawodnienie ....nie wiem czy dałbym radę inaczej. Port utrzymuję do dziś przepłukując co 6-8 tyg heparyną w poradni onko.
Przepraszam, nie doczytałem. Natomiast co do biopsji nie da się pobrać oczywiście całego węzła, Mediastinoskopia jest tu standardem. Diagnozujmy normalnie, zgodnie ze standardami rekomendowanymi na całym świecie.
Trochę tu nie zaglądałem. Jutro jedziemy z Żoną odebrać wyniki badania histopatologicznego...
W między czasie nic się nie zmieniło żona zaczęła brać encorton,trochę kaszel ustał. Poza tym bez zmian.Materiał był pobrany w Zabrzu, nie była to żadna biopsja cienko ani grubo igłowa,została wykonana mediastinoskopia.Jutro też pewnie żona dostanie skierowanie do kliniki hematologi.Wybraliśmy Katowice, mam nadzieje, że okaże się strzałem w 10.
Pozdrawiam
Wyniki z Zabrza nie jednoznaczne...Na szczęscie żona trafiła już do kliniki hematologii w Katowicach.Wzieliśmy też materiał z Zabrza.Katowice mają je jeszcze raz wysłać żeby była ostateczna diagnoza.Na pewno nie jest to ziarnica.Prawdopodobnie Chłoniak śródpiersia z dużych komórek B.Nie wiem czy to gorsze czy lżejsze od tej Ziarnicy
Leczenie jest znacznie bardziej intensywne (chemia w protokole DA-EPOCH-R nie trwa jeden dzień, tylko 5 dni, z czego część leków idzie na okrągło przez pierwsze 96h, tak jak tu już mufan mówił). Więc jest to bardziej obciążające niż leczenie ziarnicy. Niemniej, chłoniaki te dobrze rokują.
Witaj szturman.
Szpiku była biopsja czy trepanobiopsja ?jakoś szybko ten wynik
otrzymaliście ,może u Was laboratoria działają szybko .
Niestety w celu poprawnej diagnozy badań jest mnóstwo ,oby wykluczyły najgorsze.
Trzymam kciuki ,pozdrawiam serdecznie
Nie wiem, o co chodziło Babince.
Zajęcie szpiku w PMBCL występuje dość rzadko. Zazwyczaj robi się trepanobiopsję jednocześnie z biopsją aspiracyjną. W Katowicach biopsje aspiracyjne oceniają sami lekarze, stąd pewnie tak szybko.
Generalnie w myśl najnowszych zaleceń biopsja szpiku nie jest w ogóle wymagana, ale z przyzwyczajenia i dla świętego spokoju się ją robi.
Przepraszam,
nie było moim zamiarem Cię przestraszyć ,wyniki tego badania potwierdza lub nie postawioną diagnozę. Z ciekawości jaki był wynik tej biopsji?.Zyczę wszystkiego dobrego,pozdrawiam
[ Dodano: 2016-02-18, 22:18 ]
Misiek W ubiegł mnie w wyjaśnieniu, On udzielił Ci fachowej bardzo odpowiedzi .
Tak naprawdę te dodatkowe badania mają określić ryzyko zajęcia centralnego układu nerwowego. Standardowo idzie chemia DA-EPOCH-R lub R-CHOP, ale czasami potrzebne są dodatkowo dokanałowe ( tzn drogą punkcji lędźwiowej) wlewki metotreksatu kiedy ryzyko zajęcia CUN jest wysokie ( choć zdania uczonych na ten temat są podzielone to cały czas to obowiazuje). Jeśli zapadnie decyzja o tej pierwszej to mam pewne doświadczenia ;-) jeśli chodzi o R-CHOP pewnie będzie więcej głosów pomocnych. Trzymam za Was kciuki.
To bardzo dobra wiadomość...choć to typowe dla PMBCL, bo ten gad akurat niezbyt często lokalizuje się poza klatką w momencie rozpoznania. Trzymajcie się dzielnie. Niech żona dba o śluzówki jamy ustnej i unika infekcji bo wszyscy dookoła teraz kichają i prychają. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum