Dodam, ze należałoby zrobić rezonans rdzenia kręgowego w celu wykluczenia przerzutu na wysokości L4-L5 lub L5-S1.
Choć najbardziej prawdopodobna wydaje się neuropatia po chemioterapii.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Dodam, ze należałoby zrobić rezonans rdzenia kręgowego w celu wykluczenia przerzutu na wysokości L4-L5 lub L5-S1.
Choć najbardziej prawdopodobna wydaje się neuropatia po chemioterapii.
Tato w sobotę skończył pierwszą chemie z drugiej serii (topotecan). Czuje się bardzo dobrze w ogóle nie odczuł skutków ubocznych. Jedyna rzecz która go martwi to nogi. Mówi że coraz dziwniej mu się chodzi (jakby chodził na szczudłach). Nie może też bez użycia rąk wstać z przysiadu.
Możemy mu jakoś pomóc?
Jeżeli to zmiany po cisplatynie? Niestety nie bardzo.
czy te zmiany będą postępowały?
Tato mówił mi dzisiaj że w ubiegłym tygodniu wstawał z toalety podpierając się tylko jedną ręką a dzisiaj musiał już dwoma. Chodzi mu się jak na szczudłach.
Nie istnieje jakiś sposób aby mu pomóc? (rehabilitacja, ziółka, akupunktura, masaż, leki?)
Wiem że o z chwilą jak przestanie chodzić, przestanie walczyć.
Witam, u mojego Męża takie dolegliwości były niestety spowodowane zmianami w mózgu.Najpierw nogi "plątały się" później były już całkowicie bezwładne.
Przykro, DRP działa szybko. Kiedy był robiony rezonans głowy? U mojego Męża w ciągu ok. 10 dni ilość guzów w głowie zwiększyła się trzykrotnie.
Rozumiem, jak ciężko, ale chyba nic mądrego nie doradzę, żeby było lepiej.
Życzę w miarę spokojnych dni, korzystacie z pomocy Hospicjum ? są wspaniali.
_________________ Teresa
Mąż odszedł 19.09.2011 DRP
Biorąc pod uwagę chorobą podstawową, w pierwszej kolejności niestety trzeba brac pod uwagę przerzuty.
z tym że my już przechodziliśmy przez etap w którym tato przez przerzuty do głowy tracił władzę w nogach i obecne objawy to zupełnie coś innego.
Teraz brakuje mu siły, nie wiemy czy przez to że przytył bardzo. Wiemy ze przyczyn trzeba szukać w chorobie ale to teraz nie ma nic wspólnego z niedowładem. Po prostu chce wstać i brakuje mu sił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum