Witam.
Moja babcia ostatnio miała robione badanie takie jak w załączniku. Niestety wizyta u lekarza, który objaśnia wyniki jest dopiero za 2 tyg., tymczasem bardzo mnie niepokoją niektóre zwroty. Może mi ktoś mniej więcej objaśnić "codziennym językiem" co tu jest napisane?
Z góry dziękuję
Sądząc po opisie babcia ma już wywiad onkologiczny - nie jesteśmy w stanie odnieść się do obecnego wyniku bez znajomości historii choroby babci oraz bez znajomości opisu badania z 11.02.2011.
Co dokładnie i kiedy u babci zdiagnozowano?
Babcia była operowana? Z jakim wynikiem histopatologicznym?
Jakie było przeprowadzone leczenie - tylko zabieg? Chemioterapia? Radioterapia?
Masz jakieś wcześniejsze karty wypisowe ze szpitala i możesz je tu umieścić?
W jakim wieku jest babcia?
W jakim jest obecnie stanie?
Niestety nie mam aktualnie dostępu do żadnej dokumentacji z badań i leczeń babci. Postaram się coś zdobyć, jakiekolwiek informacje, ale żadnych szczegółowych konkretów na dzisiaj raczej nie zdobędę. Czy potrafisz mi coś powiedzieć na podstawie tylko tego dokumentu? Jakiekolwiek, choćby nawet szczątkowe informacje?
Tak właśnie podejrzewałem.. Jak będę miał jakieś informacje to dam znać. O ile pamiętam, to babcia miała raka (chyba) jelita grubego, który został wycięty trzy lata temu. Ma też zdiagnozowane zapalenie wątroby typu (chyba) B. Przepraszam za brak konkretów, ale nie chcę wciągać babci w moje prywatne próby zinterpretowania wyniku. Wystarczająco się zmartwiła, gdy w jakimś medycznym słowniku znalazła co oznacza słowo 'metastaza'.
Może mieć ono wpływ na ewentualne leczenie, np. chemioterapią?
Generalnie tak, może ją utrudnić, ale to przede wszystkim zależy od tego, w jaki sposób jest leczone/kontrolowane. Czy babcia jest pod stałą opieką hepatologa?
Z wcześniejszych pytań mogę powiedzieć, że 2 tygodnie temu skończyła 74 lata, przy stwierdzonym poprzednim nowotworze nie była leczona radio, ani chemioterapią. Niestety nie mam żadnej dokumentacji z jej chorób, ale postaram się coś załatwić w przeciągu tygodnia. Dowiedziałem się, że w czwartek będzie miała badanie krwi, pod kątem wykrycia komórek rakowych.
W płucu opisane nie jest opisana zmiana ogniskowa, a zwapnienie - nie ma tu już nic do interpretacji
Skoro w porównaniu do badania sprzed roku zmiana nie urosła i jest interpretowana jako zwapnienie, to nie ma się czym martwić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum