Nieoperacyjny rak żołądka w całkowitej remisji, co dalej?
Witam, w maju 2015 zdiagnozowano u mnie rozsiany rak żołądka (14 węzłów chłonnych, otrzewna, podejrzenie zmiany na wątrobie)- nisko zróżnicowany rak gruczolowy żołądka, HER2 -1+.
Dodam, że byłam po porodzie (cc), nie mogłam nawet nic pić, z trudnością przełykałam ślinę, lekarze dawali mi 4 tygodnie.
Dostałąm 6 wlewów chemii: EOX co 21 dni, epirubicyna, okasliplatyna, kapecytabina (xeloda) w tabletkach 1000 mr rano i wieczorem.
Oprócz chemii brałam askorbinian sodu w kroplowkach, sodę oczyszczoną, zioła oraz jeździłam na hipertermie lokalna.
Wynik gastroskopii oraz Pet - oba badania potwierdziły brak komórek nowotworowych.
Lekarze namawiają mnie mimo wszystko na resekcję. Proszę o odpowiedź czy ktoś miał taki przypadek i jaką w tej sytuacji podjął decyzję i czy była ona słuszna?Bardzo proszę o odpowiedź.
Bardzo proszę o opinie na temat moich wyników,
- czy dokonywać resekcję żołądka?(pierwotnie wszczepy na otrzewnej).
-Czy są jakieś inne metody leczenia, jakieś badania itp. żeby choroba nie wróciła?
-Gdzie w Polsce lub za granicą leczą podobne przypadki?
Aga31,
Wynik PET opisuje, we wnioskach, brak podwyższonego pobudzenia metabolicznego - fakt.
Ale jest również napisane, że obecnie jest to częściowa regresja morfologiczna nowotworu. Chodzi o to, że nadal widoczne jest pogrubienie ścian żołądka, opisana jest także grupa węzłów.
Wynik gastroskopii jest ok, ale nie można na jego podstawie stwierdzić, że nigdzie nie ma już komórek nowotworowych. Chemioterapia wykazała się dużą skutecznością, ale lekarze chcą mieć najwyraźniej pewność, że zlikwidują główne ogniska nowotworowe. Myślę, że widzą sens tej operacji, również z racji Twojego wieku.
Natomiast badań stwierdzających czy choroba powróci czy nie niestety nie ma. Poza tym w Twoim przypadku nie można powiedzieć definitywnie, że choroby nie ma. PET ma swoje ograniczenia.
Przykro mi, że nie mam lepszych wiadomości. Mam nadzieję, że ktoś coś jeszcze napisze.
Pozdrawiam serdecznie.
Witaj Aga.
Jestem tego samego zdania co missy powinnaś jeśli tylko to możliwe zdecydować się na operację i usunąć "gada" . I życzę Ci z całego serca by usunęli ci to dziadostwo w całości. Pozdrawiam
_________________ Asia
„Miarą miłości jest miłość bez miary”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum