Witajcie,
Trochę sie nie odzywałem bo po ostatnich mega optymistycznych wynikach czekaliśmy na wyniki immunohistochemii - nie mam ich jeszcze na papierze, ale z tego co wiem to wykluczono przerzut z jajnika i zdefiniowano nowotwór jako pierwotny. Ale żeby w tej łyżce miodu trochę dziegciu się znalazło to skierowano mamę na 4-6 cykli chemioterapii od 30-go czerwca. Trochę mnie to zszokowało bo mówili najpierw że wyniki są takie, że najwyżej będzie radioterapia.
Onkolodzy zadecydowali o chemii ze względu na "duży margines nowotworu" - chyba chodzi o cięcie operacyjne - nie wiem co o tym myśleć.
Bardzo proszę o jakieś Wasze opinie na temat tej sytuacji - wyniki są w poprzednich postach.
Badanie cyto-histopatologiczne
Data pobrania: 2015-04-20
Data otrzymania: 2015-04-21
Oddział: Blok operacyjny
Rodzaj badania: Histopatologiczne
Miejsce pobrania: płuco lewe płat górny + węzły chłonne grupy 5, 6 7, 10L, 11
Rozpoznanie kliniczne: Rak płuca
OPIS MAKROSKOPOWY:
"Płat górny płuca lewego z guzem" - fragment o wymiarach 15x11x4 cm ze szwem metalowym długości 6 cm. Na przekroju w odległości 1,7 cm od granicy cięcia oskrzela kremowoszary guz o średnicy 2,3 cm, dochodzący do opłucnej, zaciągając ją, dochodzący 0,3 cm pod szew chirurgiczny. W odległości 5 cm od granicy cięcia oskrzela na powierzchni 4,5x3 cm miąższ płuca z wylewami krwi.
Pobrano:
A - granica cięcia na oskrzelu,
B - granica cięcia na naczyniach,
C - węzły okołooskrzelowe,
D - guz,
E - guz od strony wnęki,
F - opłucna nad guzem, .
G - guz od strony szwu chirurgicznego,
H - miąższ z okolicy guza,
I - miąższ bez zmian,
J - miąższ z krwotocznymi wylewami,
K - węzły chłonne grupy 5 - 2 fragmenty, większy o średnicy 0,6 cm z tkanką tłuszczową,
L - węzły chłonne grupy 6 - drobne fragmenty z obfitą tkanką tłuszczową,
Ł - węzły chłonne grupy 7 - 6 fragmentów o łącznej średnicy 2 cm,
M - węzły chłonne grupy 1 OL - 1 fragment o średnicy 1,2 cm,
N - węzły chłonne grupy 11 - 2 fragmenty, większy o długości 1,2 cm.
Ad. A - Utkania nowotwotworu złośliwego nie stwierdza się.
Ad. B - Utkania nowotwotworu złośliwego nie stwierdza się.
Ad. C -'Węzły chłonne wolne od ognisk przerzutu nowotworu.
Ad. D, E, F, G - Rak gruczołowy głównie brodawkowaty (komponenta brodawkowata stanowi około 70 utkania, komponenta zrazikowa pozostałą część utkania). G1
Rak powierzchownie nacieka opłucną, bez przekraczania blaszki sprężystej.
Ad. K, L, M, N - Wszystkie wymienione wyżej węzły chłonne wolne od ognisk przerzutu nowotworu.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: majkelek: 2015-06-17, 14:23 ]
I tu też już są - taki jest urok pisania wielu postów w wątku merytorycznym.