Witam, zakładam kolejny wątek i proszę Was o pomoc w ewentualnym, dalszym pokierowaniu gdzie się dalej udać...
Do szpitala trafiła ma teściowa lat 78, z powodu biegunek, bólu brzucha, niedokrwistości i nagłego szybkiego chudnięcia.
Wiem że najważniejsze są wyniki histopatol. za którymi czekamy.
Rozpoznanie brzmi:
Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze jamy ustnej i narządów trawiennych - Odbytnica, Kod ICD:D37.5
Moje pytanie co oznacza charakter jamy ustnej?
Usg jamy brzusznej: wątroba niepowiększona, jednorodna o wzmożonej echogeniczności. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów. PŻW, drogi żółciowe, żyła wrotna i aorta brzuszna nieposzerzone. Trzustka i śledziona w badaniu prawidłowe. Nerki przeciętnej wielkości bez złogów i zastoju. Znaczne wdęcie jelit.
Ale absenteeism nowotwór jamy ustnej?
Na rozpoznaniu opisowym pisze guz odbytnicy.
Rozmawiałam z teściową przed chwilą i mówi że boli ją dół brzucha..
Warto sobie zajrzeć w klasyfikację ICD, wg której opisana jest choroba ("Kod ICD:D37.5")
D37 - Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze jamy ustnej i narządów trawiennych
Uszczegółowienie --> D37.5 - Odbytnica
Nie ma TK, więc w zasadzie nie wiadomo co dokładnie się dzieje w obrębie jamy brzusznej, nie ma RTG klatki. Poczekajcie na histpat i idźcie do onkologa.
Fragmenty błony śluzowej pokryte wykazującym cechy dysplazji małego stopnia nabłonkiem gruczołowym.
Materiał nieregularny, blaszka - muscularis mucosae- niewidoczna, nie można jednoznacznie wykuczyć rozrostu o typie adenocarcinoma.
Poszłam z wynikiem do chirurga i powiedział że prawdopodobnie trzeba powtórzyć badanie histopatologiczne!!
proszę o pomoc w wytłumaczeniu tego wyniku. Nie wiemy co dalej robić, lekarz sugerował jeszcze udanie się do patomorfologa, który badał wycinki i wypożyczenie szkiełek z materiałem pobranym do badania i zawiezienie ich na onkologię do Łodzi..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum